dashblog logo
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4288"]

Reizen als e-smoker/vaper: Mag je in alle landen vapen?

By Posted on

In Nederland kom je met e-roken vaak wel weg, maar hoe zit dat in het buitenland?

Het roken van elektronische sigaretten wordt ook wel e-smoken, vapen of dampen genoemd. In Nederland mag er op straat en op terrasjes gewoon gedampt worden. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, zoals op Schiphol, in vliegtuigen, treinen, restaurants of openbare bibliotheken. Mocht je een keer betrapt worden op het e-roken op een plek waar dat niet mag, dan kom je er in ons land meestal nog wel mee weg. Maar hoe zit dit in andere landen in Europa en wereldwijd? In welke landen is e-roken echt uit den boze en loop je het risico op een fikse boete of zelfs een gevangenisstraf? We hebben hieronder een online damp gids voor je samengesteld, waarin de landen vermeld staan waar het oppassen geblazen is als je wilt dampen. Het is een damp gids met alleen de belangrijkste landen waar je diep in de problemen kunt raken als je een e-sigaret gebruikt.

vapen op reis

Algemeen: het meenemen van e-rookwaar in de handbagage is toegestaan

E-sigaretten, vapers en dampers en e-liquids mogen – zo is het beleid van vliegtuigmaatschappijen – gewoon meegenomen worden in de handbagage tijdens het vliegen. Maar alleen in de handbagage en dus nooit in de bagageruimte. Met als basisregel dat de e-smoker altijd uitgeschakeld moet zijn. Ook het opladen van elektronische sigaretten aan boord van een vliegtuig is not done.

e sigaretten op reis

Pas goed op in landen als Thailand, Singapore, Taiwan en Hongkong

In bepaalde landen is vapen of dampen een behoorlijk groot risico. Een van de meest strenge landen qua beleid is Thailand. Sinds 2014 zijn elektronische sigaretten in dit land volledig verboden. Word je betrapt met e-sigaretten, ook al zit deze alleen maar in je bagage, dan wordt het e-smoke materiaal direct in beslag genomen en kun je een hoge boete krijgen. Sterker nog: de straffen voor het bezit van elektronische rookwaar kunnen oplopen tot maar liefst tien jaar cel. Recent nog zat een toeriste dagenlang vast omdat ze betrapt was op dampen. Ook Taiwan, Cambodja, Indonesië, Brunei en Singapore hebben het e-roken illegaal verklaard. Het land Taiwan beschouwd e-smokers zelf als drugsgebruikers, dus is het slimmer om jouw elektronische rookwaar gewoon in Nederland te laten. Een land als Hongkong hanteert ook strenge eisen jegens personen die een elektronische sigaret in bezit hebben of gebruiken. Reken ook in dit land op hoge boetes als er e-sigaretten aangetroffen worden in jouw bagage of als je gesnapt wordt.

Op vakantie naar Amerika? Dan is het opletten geblazen

Ben je van plan naar Zuid-Amerika op vakantie te gaan, dan moet je als elektronisch roker ook oppassen. In het openbaar een e-vaper opsteken kan in landen als Argentinië en Venezuela tot een hoge bekeuring leiden. Verder moet je landen als Brazilië en Uruguay in het vizier houden als je elektronisch rookt. In de Verenigde Staten varieert de wetgeving van staat tot staat. Sommige Amerikaanse staten hebben federale wetten die het elektronisch roken strafbaar stellen.

Het Midden-Oosten en Azië: houd ook deze gebieden in de gaten

Veel landen in het Midden-Oosten zijn ook streng als het aankomt op het gebruik van e-sigaretten. In landen als de Verenigde Arabische Emiraten, Jordanië, Oman en Qatar beschouwd de overheid nicotine als gevaarlijke stof. Daar e-roken is dus niet verstandig en kan tot een hoop ellende leiden. Via een dampersgids de situatie (lees:wetgeving) in landen als Egypte, Brunei, de Filipijnen en Maleisië uitzoeken, is ook belangrijk. In dit soort landen treedt de politie ook op tegen e-smokers. Informeer je dus goed over de lokale situatie als je een internationale reis gaat maken!

1