Voor de liefhebbers van bijzondere gebouwen is er een plek in Hong Kong waar je zeker een keer geweest moet zijn. Als je van archictectuur houdt, een fan bent van de Transformers serie of simpelweg een hotspot voor je instagram wilt vinden, dan is het Yick Fat gebouw een must.
Heeft iemand ooit de inmiddels klassieke martial-arts film Bloodsport met Jean Claude van Damme gezien? Deze film speelt zich af in de voormalige Kowloon Stad. De Kowloon Walled City in Hong Kong werd wel het gebouw met de grootste bevolkingsdichtheid ter wereld genoemd, al zijn officiële cijfers nooit beschikbaar geworden over de plek. Het was een wereld op zich, een gevaarlijke stad, bestaand uit slechts een enorm gebouw, waar de dienst werd uitgemaakt door de Chinese maffia en waar duizenden inwoners illegaal woonden. Tussen 1993 en 1994 werd het complex steen voor steen afgebroken, de bewoners elders ondergebracht en werd het Kowloon City Park op dezelfde plek gebouwd.
Maar wat heeft het Yick Fat gebouw nu met Kowloon City te maken, zul je je misschien afvragen? Qua structuur komt het Yick Fat gebouw het dichtst bij de voormalige Kowloon City in de buurt. De bevolkingsdichtheid in het gebouw is net als in Kowloon City enorm, met een verbazingwekkende hoeveelheid van honderden kleine appartementen dicht op elkaar. Het is het enigst nog bestaande relikwie waar deze extreme manier van bevolkingsdichtheid in appartementen nog te zien is.
De geschiedenis van Yick Fat
Het Yick Fat gebouw is een van vijf gebouwen die samen een enorm woningcomplex vormen. Toen het complex in de jaren 60 werd gebouwd was de officiële naam Baakgaa Sancyun. Er waren toen in totaal 2243 appartementen voor 10.000 personen. In 1972 werd het complex verkocht en opgedeeld in vijf blokken. Samen met het Fook Cheong Building, het Montane Mansion, het Ocean Mansion en het Yick Cheong Building, vormt het Yick Fat Building het monstergebouw. Hoeveel mensen er tegenwoordig wonen is niet helemaal duidelijk, maar de schattingen lopen ver boven dit aantal. Vanwege de enorme bevolkingsdichtheid wordt slopen niet als een optie gezien.
Transformers 4: Yick Fat wordt beroemd
Het was de film Transformers – Age of Extinction van regisseur Michael Bay die het gebouw wereldwijde faam deed vergaren. De film die in 2014 verscheen, vertoont een spannende achtervolgingsscène die zich grotendeels op het dak van het gebouw afspeelt. Er wordt gezegd dat toen Bay de locatie in 2013 bezocht, hij door twee inwoners van het gebouw om 100.000 HK $ (euro 11.900) gevraagd werd om op de locatie te kunnen filmen. Dit verhaal is echter nooit bevestigd, noch door de productie noch door de bewoners van het gebouw.
Hoe kom je bij het Yick Fat gebouw?
De makkelijkste manier om je door het centrum van Hong Kong te bewegen is per metro. Het Yick Fat ligt net ten oosten van Hong Kong’s financiële district. Het gebouw is een slechts een paar blokken lopen verwijderd van het metro station Tai Koo van de Island Line. Neem uitgang B en loop twee blokken in westelijke richting over King’s Road. Je kunt helemaal om het gebouw heen lopen, maar het meest spectaculaire uitzicht is vanaf de binnenplaats.
En dat is het markante detail. Alhoewel het gebouw er van de buitenkant erg imposant uitziet, is het juist de binnenplaats die de meeste toeschouwers trekt. (Zoek op instagram maar eens naar de locatie Yick Fat.) Zodra je door de toegangstunnel vol met wasserettes en slagers in het midden van het complex terecht komt, kijk je omhoog naar de vele honderden woningen die op elkaar zijn gestapeld. En alsof dat nog niet genoeg is, verrijst aan de andere zijde nog een wolkenkrabber die er nog eens tientallen verdiepingen bovenop doet.
Andere architectonische trekpleisters van Hong Kong
Het Yick Fat gebouw is slechts een van de vele architectonische wonderen die in Hong Kong te vinden zijn. Mocht je op zoek zijn naar andere locaties om een goeie foto van bevolkingsdichtheid te maken, of om juist die interessante aziatische architectonische details te bezichtigen, ga dan eens langs bij het Choi Hung Estate (metro halte: Wong Tai Sin) en Lai Tak Tsuen (metro halte: Tin Hau). Of bezoek de Man Mo tempel of de tempel van de tienduizend boeddha’s, mocht je meer een spirituele plek zoeken.