dashblog logo
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4288"]

Wat is belangrijk bij het vervangen van aanhangeronderdelen?

Je hebt jarenlang geleden een aanhanger aangeschaft en opeens kom je erachter dat er een onderdeel defect is. Je zal dit onderdeel hoogstwaarschijnlijk vervangen. Het vervangen van aanhanger onderdelen komt vaak voor. Vaak is de afweging de prijs van het onderdeel. Is de erg duur? Dan kiest men vaak voor het aanschaffen van een nieuwe aanhanger. In deze blog zullen wij jou aan de hand van drie aanhanger onderdelen toelichten waar je op moet letten. Een goede voorbereiding op de vervanging van jouw aanhanger onderdelen is het halve werk. 

Moet ik geremde of ongeremde aanhanger onderdelen hebben?

Bij het vervangen van aanhanger onderdelen die iets te maken hebben met de remmen of assen, is het belangrijk om te weten of jouw aanhanger geremd of ongeremd is. Aanhanger onderdelen van geremde aanhangers zijn namelijk erg afhankelijk van het merk. Wil je bijvoorbeeld een AL-KO as vervangen, dan kan dit niet met een KNOTT as. Je zult dit met het zelfde merk en type as moeten doen. Bij ongeremde onderdelen is het merk vaak niet van belang. Op het typeplaatje van de as staat het merk en het type. 

Het vervangen van de banden

Als de aanhanger veel gebruikt wordt, dan krijgt men na een tijdje last van slijtage. Dit is bij veel aanhanger onderdelen het geval, vooral bij aanhangerbanden. Hierdoor verliest een band zijn profieldiepte. Er is vastgesteld dat de profieldikte minstens een dikte van 1,6 mm hebben. Je kunt dit natuurlijk meten met een liniaal of rolmaat. Maar het is ook mogelijk door te kijken naar het TWI ((Tread Wear Indicator), een merklogo of een driehoek. Een slijtage-indicator is een klein blokje van 1,6 mm dik. Wanneer de band de slijtagegrens bereikt heeft, dan wordt het TWI-blokje wit. Meet de dikte op verschillende plekken, denk hierbij aan de binnenkant en aan de zijkanten van de banden.  Slijtage kan namelijk ook scheef lopen op de aanhanger band. 

0