dashblog logo
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4288"]

Bezienswaardigheden in Maastricht

By Posted on

Maastricht is een mooie stad voor een dagje uit of een weekendje weg, of zelfs een vakantie van een langere periode. Uiteraard mag het Vrijthof, het Onze Lieve Vrouwe plein en de St Servaas brug niet ontbreken tijdens je bezoek. Maar struin ook door Wyck, de hippe buurt met goede restaurants, gezellige cafés en mooie winkels. Hieronder onze tips voor een bezoek aan Maastricht.

Maastricht is misschien wel een van de leukste plekken van Nederland voor een stedentrip. Toegegeven: als je niet uit Limburg komt, kan het even een stukje rijden zijn, maar daar krijg je dan ook heel veel gezelligheid voor terug. Maastricht heeft enorm veel terrasjes, grote en kleine winkels en historische gebouwen. Genoeg om je een paar dagen te vermaken dus! Lees snel verder als jij deze stad in het zuiden wil ontdekken!

Zodra je het centrum van Maastricht in loopt, zie je dat dit een van de oudste steden van Nederland is. Een goed begin voor een stadswandeling is het 15e-eeuwse Dinghuis. Van daar loop je zo naar het Vrijthof, het gezellige, en erg bekende, plein dat je niet kunt missen tijdens je stedentrip in Maastricht. Hier staat ook de Sint-Servaasbasiliek, die vanuit de toren regelmatig een vrolijk klokkengeluid over Maastricht gooit. Echte geschiedenisliefhebbers zoeken ook even de Helpoort op, want dit is de oudste stadspoort van Nederland.

Het Vrijthof

In de straten rondom het Vrijthof vind je genoeg winkels en boetiekjes om eens lekker uitgebreid te shoppen. En als al die tassen toch wat zwaar beginnen te wegen, is er altijd wel een café of restaurant in de buurt. Het Vrijthof is een echte hotspot van terrasjes, maar ook bij de oude binnenhaven van Maastricht kun je heel gezellig zitten.

het vrijthof maastricht

Ontdek de stad vanaf een rondvaartboot

Heb je toch even genoeg van de straatjes en steegjes in de stad, dan is het een aanrader om op een rondvaartboot te stappen. Hiermee kun je onder andere naar de Sint-Pietersberg varen, waar je de mergelgrotten, het fort en de ruïne van kasteel Lichtenberg kunt bezoeken. 

Fotogenieke plekjes in het Sphinxkwartier

Het Frontenpark is de eigen Urban Jungle van het Sphinxkwartier. Jonge zwanen zwemmen van het Bassin dit nieuwe park in en deze plek is het meer dan de moeite waard om hen te volgen. Het industriële sfeertje samen met het nieuwe groen zorgt voor de meest fotogenieke plekjes. Bovenop het Eiffelgebouw kijk je ook je ogen uit. Borrelen met uitzicht over Maastricht, de Maas en het Heuvelland. Biertje in je hand of een lekkere cocktail en staren maar. Bold is een beetje stoer en ook een beetje exclusief. Niet door het interieur of door de prijzen, maar door het feit dat Bold een maximaal aantal gasten mag toelaten. Zorg dat je op tijd bent dus.

Bezienswaardigheden in Maastricht

Het Sphinxkwartier: niet te missen bij een bezoek aan Maastricht

Neem zeker ook de tijd voor het Sphinxkwartier. Deze wijk is volop in ontwikkeling en duidelijk hip & happening. Lang geleden kookte deze buitenwijk van Maastricht over van activiteit, maar dan van een andere aard: de industrie vierde hoogtij. Daarna was het een wijk waar iedereen met een grote boog omheen reed, doordat het verloederde. 

Vandaag de dag is het precies andersom en gaan veel mensen juist een dag door deze wijk slenteren, er is dan ook voldoende te zien en beleven.  Als stralend middelpunt heeft het Sphinxkwartier het monumentale Eiffelgebouw. Rondom het Eiffelgebouw ontstaat een hippe stadswijk, met een aantal plekjes die je echt moet bezoeken. Er zijn hier zoveel leuke adresjes dat je bijna het charmante centrum van Maastricht zou vergeten. Zo is Piece of Cake een begrip in Maastricht. Deze horecagelegenheid was tot voor kort te vinden in een zijstraat van het Vrijthof. Maar heeft ondertussen de stap genomen richting het Sphinxkwartier. In de Boschstraat kun je, naast taart en thee, ook terecht voor een ontbijt of lunch. De inrichting alleen al is een kijkje waard en dan heb je het heerlijke gebak nog niet eens geproefd!

weekend weg in maastricht

Of je nu naar Maastricht gaat voor een dag of langer, je bent er echt even helemaal uit. Wanneer ons vlakke land langzaam overgaat in glooiende heuvels krijg je automatisch het gevoel dat je in het buitenland bent. En Maastricht versterkt dat gevoel. Bij een bezoek aan de meest zuidelijke stad van ons land voelt echt een beetje anders dan andere steden. De internationale allure, het bourgondische karakter, het Limburgs, het gevoel dat het leven hier langzamer gaat en iedereen meer geniet… Altijd weer fijn om in Maastricht te zijn!

0