dashblog logo
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4288"]

Backpacken in Australië, hier moet je op letten

Backpacken in Australië is al decennia erg populair en zal vrijwel zeker je verwachtingen overtreffen. Je vindt er werkelijk waar elk type landschap – van de open, rood getinte landschappen en rijke regenwouden in het binnenland tot de smetteloze, gouden kusten. Daarnaast is Australië relatief veilig en lijkt het in veel aspecten op Europa. In deze blog kijken we samen met jou waar je op moet letten als je gaat backpacken in Australië.

Plan een globale route

Spontaniteit is een van de mooiste dingen van backpacken, maar in Australië loont het om op zijn minst een globale reisroute te hebben, dit omdat het een enorm uitgestrekt land is. Als je langer dan gepland door de wijngaarden van Zuid-Australië slentert, hoe leuk dat ook is, zou je die geplande reis naar het buitengewone Uluru bijvoorbeeld niet meer kunnen doen. Met een globale route in je hoofd heb je een houvast.

Heb je niet al te veel tijd, beperk je dan tot 1 regio. Drie weken is het absolute minimum om de oostkust over land te zien, van Sydney naar Cairns via de brede stranden van Byron Bay en de Gold Coast. Rijden over de gehele lengte van Fraser Island (het grootste zandeiland ter wereld), duiken bij het Great Barrier Reef en wandelen in Daintree, het oudste tropische regenwoud op aarde. Dus om de rest van Australië te zien, moet je vliegen of veel meer tijd hebben.

Backpacken in Australië

Australië is op elk moment van het jaar een geweldige plek om te bezoeken, maar het kan er ongelofelijk heet worden, maar ook verrassend koud en regenachtig, afhankelijk van waar je heen gaat. 

Voor individuele reizigers is Australië een makkie. Een verblijf in hostels is de beste manier om mensen te ontmoeten, en het personeel kan je helpen je te oriënteren en reisarrangementen te maken, terwijl andere backpackers een onschatbare bron van informatie zijn. Hoewel niet naar ieders smaak, bieden hostels sociale evenementen om het ijs te breken, maar je kunt ook landelijke retraites of hipster-hangouts in de stad vinden. Airbnb is een populair alternatief, terwijl campings meestal goed uitgerust zijn met keukens, toiletten en de alomtegenwoordige barbecue.

Kies het vervoer dat aan jouw behoeften voldoet

De gemakkelijkste manier om de grote afstanden te overbruggen is ongetwijfeld vliegen, maar als je met de bus reist, zie je meer en het is stukken goedkoper. Kijk uit het raam op een lange reis en laat je betoveren door het veranderende landschap: het roestkleurige struikgewas waar kangoeroes langs springen, wuivende graslanden, blauw getinte bergen en af ​​en toe flitsende kleine nederzettingen. Greyhound-bussen bieden hop-on hop-off kaartjes, en de Oz Experience – het equivalent van party-backpackers – biedt onderweg excursies. Als je meer vrijheid wilt, huur dan een auto of camper, pak een tent en kampeer onder de sterrenhemel.

australie en backpacken

Wees in heel Australië voorbereid op hittegolven in de zomer, dan kunnen ook bosbranden een frequent gevaar vormen. Het dorre binnenland is een vijandige omgeving, dus neem de nodige voorzorgsmaatregelen als je van plan bent om te rijden – hier pech krijgen is geen grap. Net als in elke grote stad waar ook ter wereld, wees streetwise en let op jouw waardevolle spullen en laat familie en vrienden weten waar je naartoe gaat.

Australië en gevaarlijke dieren

Australië heeft meer dan een behoorlijk aantal enge beestjes, maar wordt nou niet meteen paranoïde, de risico’s zijn eigenlijk heel klein. Zo sterven er elk jaar meer mensen door bijensteken dan door ontmoetingen met slangen, haaien, dingo’s, zoutwaterkrokodillen of kwallen. Spinnenbeten in Oz zijn zelden dodelijk dankzij de beschikbaarheid van antigif. Dat gezegd hebbende, neem wel eenvoudige voorzorgsmaatregelen: roodrugspinnen verstoppen zich op beschutte plaatsen, dus kijk altijd onder toiletbrillen, vooral in toiletten buiten. Draag tijdens het wandelen in de bush beschermende schoenen om slangenbeten te voorkomen. Verminder het risico om een ​​haai tegen te komen door tussen de vlaggen te zwemmen op bewaakte stranden en zwem niet in estuaria, rivieren of mangroven waar zoutwaterkrokodillen graag rondhangen. 

De meeste bezoekers aan Australië volgen het platgetreden pad langs de oostkust. Hoewel dat ongetwijfeld een hoogtepunt is voor velen, is het Ningaloo-rif aan de afgelegen westkust net zo spectaculair en, in tegenstelling tot het Great Barrier Reef, ligt het direct aan de kust. Bij Coral Bay kun je door turquoise water naar het rif waden of een boot met glazen bodem nemen en vissen zien tijdens het voederen. Als je klaar bent met snorkelen of duiken, bekijk dan het rif vanuit een tweedekker of speed op quads langs een glinsterend wit strand.

Backpacken in Australië, hier moet je op letten

Je kunt je vermaken op de meest onwaarschijnlijke plaatsen: een tussenstop in een stadje met niets anders dan een pub en een paar bungalows kan bijvoorbeeld de locatie blijken te zijn voor een van de meest verrassend goede nachten van de reis . De stad zal waarschijnlijk niet in de reisgidsen komen, maar het vinden van avontuur waar je het het minst verwacht, is een van de beste dingen van backpacken in Australië!

0