dashblog logo
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4288"]

Verblijven in een Finse Mökki: waarom je dit minimaal 1x in je leven moet doen!

By Posted on

Eerder vertelden we je al wat de voordelen van wintersport in Fins Lapland zijn. Deze bestemming staat nog steeds hoog bovenaan onze favorietenlijst! Dat heeft niet alleen te maken met de vele bijzondere wintersportmogelijkheden, maar ook met het verblijf op zichzelf. In Fins Lapland verblijf je namelijk in een mökki, oftewel een authentiek houten huisje waar vrijwel elke reisliefhebber happy van zal worden. Wil je weten waarom een mökki zo speciaal is en waarom ze de perfecte uitvalsbasis zijn voor een Finse wintersportvakantie? Lees dan zeker mee!

Wat is een mökki?

Mökki is Fins voor vakantiehuisje. Het is echter niet zomaar een vakantiehuisje, het is een huisje gebouwd van hout. Van binnen ontdek je een knus interieur met een open haard, wat perfect is na een dagje wintersport. En ben je dan nog niet opgewarmd? Bijna alle Finse mökki’s hebben een sauna.

Als je verblijft in een mökki, dan ervaar je de Finse natuur op zijn best. De vakantiehuisjes staan namelijk altijd vrijstaand op de meest mooie plekken van Lapland. De een bevindt zich dicht bij het centrum, de ander staat wat verder de wildernis in.

De mökki’s zijn veelal eigendom van Finnen, die er eens in de zoveel tijd zelf een vakantie doorbrengen. In de overige tijd verhuren zij hun huisjes graag. De vakantiehuisjes zijn verkrijgbaar voor zowel grote als kleine gezelschappen en van schattige minimalistische exemplaren tot luxe villa’s.

De perfecte uitvalsbasis voor bijzondere wintersport

Verblijven in een mökki is dus ideaal. Maar dit verblijf wil je uiteraard wel combineren met leuke, winterse activiteiten. In Fins Lapland is in ieder geval genoeg te beleven! Naast vele skipistes heb je het nog lang niet gehad. We geven je graag een opsomming van de leukste excursies. Onze tip is om vooraf een selectie te maken van wat je heel graag wilt doen, zodat je alles goed kunt plannen en er tijd en budget voor kunt uittrekken.

  • Rendiersafari of huskysafari
  • Bezoekje aan een rendierboerderij of huskyboerderij
  • IJsklimmen of ijsvissen
  • IJsbuggee rijden
  • Met de sneeuwscooter de bergen in
  • Het huisje van de Kerstman bezoeken
  • Het Noorderlicht zien

Tips voor het boeken van je mökki en wintersportexcursies

Nu je weet waar je moet verblijven en wat er allemaal te doen is, vind je het wellicht ook handig om te weten hoe je dit moet boeken. Kijk daarvoor het liefst bij reisaanbieders die specialist zijn in het gebied. Grote reisaanbieders die naar diverse bestemmingen aanbieden, hebben vaak minder keus. Mogelijk ligt de prijs ook hoger. Laplandspecialisten weten vaak uit eigen ervaring wat de beste plekken zijn om te verblijven.

Een goed voorbeeld is Laplandspecialist Mökki Travel. Deze eigenaren gaan zelf op onderzoek uit in het gebied en leggen Finse contacten voor het verhuren van de Mökki’s, zodat er een groot aanbod ontstaat van deze authentieke huisjes. In combinatie met het huisje kun je bij deze aanbieder tevens je excursies selecteren. Erg handig, want zo weet je vooraf de prijzen en hoef je ter plekke niet meer te kijken hoe en wat je allemaal wilt doen. 

Wij wensen je alvast een fantastische droomvakantie toe!

1