dashblog logo
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4288"]

Top 10 reisfilms: Y tu mamá también

Y tú mama tambien is een Mexicaanse drama-komediefilm uit 2001, geregisseerd door Alfonso Cuarón. In het rijtje van de 10 mooiste reisfilms hoort deze film er zeker bij. Met een omzet van 2,2 miljoen dollar, alleen al in het eerste weekend, is het de succesvolste Mexicaanse film ooit.

Roadtrip vol ontdekkingen en persoonlijke groei

De 17-jarige vrienden Julio Zapata en Tenoch Iturbide uit Mexico-stad voelen zich rusteloos, nu hun vriendinnen net samen aan een roadtrip door Europa zijn begonnen. Op een extravagante bruiloft ontmoeten de jongens de bloedmooie, 28-jarige Luisa Cortés. Ze proberen met alle macht indruk op haar te maken, hoewel ze getrouwd is met Jano, de neef van Tenoch.

Julio en Tenoch scheppen op dat ze op vakantie gaan naar La Boca del Cielo (te vertalen als “de mond van de hemel”), een prachtig, verborgen strand in Mexico. Als Luisa hoort dat haar man haar bedrogen heeft, besluit ze om met de jongens mee op reis te gaan. Enige probleem: het idyllische strand dat de jongens noemden, is compleet verzonnen. Desalniettemin besluiten ze gezamenlijk op reis te gaan naar deze droombestemming. 

10 mooiste reisfilms

Volwassen worden

Zoals altijd bij films over reizen, komt het drietal tijdens de roadtrip de nodige obstakels tegen. Dit leidt tot een ontwikkeling op psychologisch niveau, waarin Luisa de jongens op wijze manier van adviezen voorziet. De film heeft ook een erotisch tintje: zo wordt er over seks vrijuit gesproken en vormt seksualiteit een belangrijk thema in het verhaal.

Hoewel de film op het eerste gezicht wellicht wat simpel over komt, kan de oplettende kijker ook een diepere betekenis uit het verhaal afleiden. Zo komen belangrijke thema’s als vriendschap en liefde uitgebreid aan bod in deze coming-of-age film. De beste reisfilms laten daarnaast meer zien van een bepaald land. Zo wordt in deze film de cultuur, natuur en politiek van de Mexicaanse cultuur uitgebreid in beeld gebracht. 

Productie en prijzen

De film werd genomineerd voor verschillende gerenommeerde prijzen, zoals de Golden Globe Awards, en wordt nog steeds internationaal gezien als een van de beste reisfilms. Vooral de acteurs die de hoofdrollen voor hun rekening namen, Gael García en Diego Luna, werden geprezen om hun vertolking van de personages.

Op zoek naar meer inspiratie voor films over reizen? Lees dan snel verder. 

0