dashblog logo
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4288"]

Tips om oplichting tijdens je reis te voorkomen

By Posted on

Oplichting tijdens het reizen is echt  en verschilt van land tot land. Als je een reisgids bij je hebt, worden de meest voorkomende oplichtingspraktijken in dat specifieke land vermeld. Om je te helpen veilig te blijven, delen we vandaag een lijst met je met veelvoorkomende reis zwendels. Het vermijden van oplichting tijdens een reis of vakantie vereist veel gezond verstand en een gezonde dosis achterdocht. Als het te mooi lijkt om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook zo! Hier zijn enkele van de meer universele oplichtingen die je kunt tegenkomen. 

Te dure taxi’s

Dit is een van de meest voorkomende oplichting vormen die er is. Ofwel zal de chauffeur je vertellen dat de meter kapot is en proberen je een enorm tarief in rekening te brengen, of je zult zien dat de meter hoger en sneller gaat dan normaal. Om deze zwendel te vermijden, moet je eerst weten hoeveel een rit zou moeten kosten. Vraag bijvoorbeeld aan het hostel- of hotel personeel wat een rit zou moeten kosten, zodat je een referentiekader hebt.

Als de taxichauffeur vervolgens over het tarief probeert te onderhandelen, vertel je hem het juiste tarief. Als hij weigert, zoek je iemand anders. Als de meter te snel lijkt te gaan, laat je ze stoppen en stap je uit. Veel toerismebureaus laten je slechte taxichauffeurs melden, dus zorg ervoor dat je altijd hun ID-nummer noteert wanneer je in de taxi stapt. Vraag bij twijfel je hostel/hotelpersoneel om een ​​taxi voor je te bellen. Zij zullen weten welke bedrijven gerenommeerd zijn. En stap nooit in een taxi zonder vergunning… hoe geweldig de deal ook is!

oplichting tijdens je reis voorkomen

De accommodatie is “gesloten”

Dit is een andere zwendel met betrekking tot taxichauffeurs. In deze zwendel zal de chauffeur je vertellen dat jouw hotel of hostel overboekt of zelfs gesloten is. Het is niet zo. Je zou het niet hebben geboekt als dat zo was, toch? Negeer ze gewoon en sta erop om daarheen te gaan. Als ze het blijven proberen, blijf dan aandringen. Ze zullen er meestal hun mond over houden. En hoewel dit een oplichterij lijkt waar niemand voor zou kunnen vallen, doen mensen dat wel. 

Gokspelletjes op straat

Dit is zo’n oude en voor de hand liggende zwendel. Je ziet mensen op straat een kaartspel spelen of een bal in een beker verstoppen en iemand raadt waar deze is en wint geld. Dan besluit je om te spelen… en je wint! Als je denkt dat dit geweldig is, zet je meer geld in … en dan verlies je… en verlies je keer op keer. Laat je niet meeslepen in deze oplichterij. Onthoud dat het huis altijd wint!

Tips om oplichting tijdens je reis te voorkomen

Gratis armbanden of iets anders dat ze je kunnen omdoen

Bij deze zwendel, gebruikelijk in Europa, zal een vriendelijk persoon je benaderen voor een kort praatje, dan een armband om je pols of hoed op je hoofd doen, of je een klein takje rozemarijn geven. Als je het eenmaal bij je hebt, zullen ze geld eisen. Als je weigert, zullen ze een scène beginnen te veroorzaken in de hoop dat je ze liever wat geld geeft dan dat je je hiervoor schaamt. Sta niet toe dat iemand iets op je lichaam doet en wees uiterst op je hoede om iets gratis te accepteren. Als ze je iets om doen, doe het dan gewoon af, geef het aan hen terug en wees er vastberaden over. Loop weg en ga verder met je dag. Ze zullen je niet achtervolgen.

Een andere veel voorkomende variatie op dit schema is de nep monnik. Je vindt deze overal, van NYC tot Europa tot Azië. De “monnik” zal een boeddhistische armband om je pols doen en dan om een ​​”donatie” vragen. Echte boeddhistische monniken dwalen niet door de straten met goedkope armbanden, dus negeer altijd monniken die eruit zien alsof ze snuisterijen verkopen.

‘Kom binnen voor thee’

Het doel hierbij is om je naar een winkel te krijgen, misschien om je wat thee te geven en je dan onder druk te zetten om iets te kopen. Deze vorm van oplichting maakt gebruik van het psychologische principe van wederkerigheid: hij gaf je thee, hij was aardig tegen je, dus voel je je sociaal verplicht om iets te kopen. Om dit te voorkomen, moet je mensen niet naar een tweede locatie volgen of denken dat ze plotseling een neef hebben die toevallig precies daar woont waar jij woont!

oplichting tijdens reis

Het morsen op je kleding

Daar ben je dan, op reis en je bemoeit je met je eigen zaken, en iemand morst plotseling iets op je. Ongelukken gebeuren, toch? Ze hebben veel spijt en bieden aan om het op te ruimen, de vlek te deppen en zich te verontschuldigen. Terwijl jullie allemaal in de war zijn, stelen ze je kostbaarheden uit je zak. Tegen de tijd dat je beseft wat er is gebeurd, zijn ze al lang verdwenen. Deze zwendel komt veel voor in Europa. Pas op voor mensen die inbreuk maken op je privacy, grote kans dat ze iets van plan zijn. Als dit gebeurt, duw dan mensen weg en ruim het zelf op.

Een andere variatie hierop is de ‘poepschoen’. Deze zwendel komt vooral voor in India en houdt in dat iemand dierenpoep op je schoen spuit als je niet kijkt. Als je het merkt, “helpen” ze je iemand te vinden om je schoen schoon te maken (of ze doen het zelf) voor een exorbitante vergoeding. Hoe dan ook, wees op je hoede als je poep op je schoen krijgt!

0