Afgelopen maart besloten wij als gezin (vader, moeder, zoon van 13) redelijk last minute om een reis te zoeken voor in de voorjaarsvakantie, Waardoor we uitkwamen op een rondreis door Egypte met 333travel. Waar we normaal eigenlijk altijd kampeervakanties in Europa doen of op eigen initiatief rondreizen door Mexico en Latijns Amerika. Besloten we deze keer om voor een georganiseerde rondreis te gaan. Totaal niet wetende wat ons te wachten stond, vroegen we informatie aan op de site van 333travel. Onze ervaringen verwerk ik van begin tot einde in deze review rondreis door Egypte met 333travel.
Oriëntatie op de site van 333travel
We waren redelijk laat met het oriënteren en boeken van deze reis, waardoor we wat minder mogelijkheden hadden. Vooraf hebben we de mogelijkheden bekeken voor familie reizen/ groepsreizen, maar die konden we bij verschillende aanbieders niet makkelijk meer vinden. Waardoor we uiteindelijk terechtkwamen bij de individuele rondreizen door Egypte van 333travel.
Op de site van 333travel vind je 19 verschillende mogelijkheden voor individuele rondreizen naar Egypte. Variërend van 6 daagse trips tot 15 daagse rondreizen. Hierbij kun je bijvoorbeeld een individuele rondreis van 6 dagen bestellen, exclusief de vlucht naar en van Egypte. Maar ook een 15 daagse rondreis inclusief vluchten, treinreis, rondreis op privé basis, overnachtingen in hotels, Engelstalige gidsen, entreegelden voor musea, piramides etc, ontbijt en een strandverblijf in Hurghada o.b.v. all inclusive. Daarnaast zijn er ook allerlei opties om verschillende bouwstenen aan je reis toe te voegen.
Review rondreis door Egypte met 333travel
Hieronder zullen we stapsgewijs vanaf de aanvraag van de offerte tot en met de terugreis onze ervaringen van de rondreis door Egytpe met 333travel beschrijven:
Aanvraag van de offerte
Na wat onderzoek was ons min of meer duidelijk welke plaatsen we graag allemaal wilden bezoeken. Zo wilden we in ieder geval naar de Piramides en Sfinx van Gizeh, naar de verschillende piramides en tombes in Sakkara, naar Abu Simbel, naar de tempels van Edfu, Luxor en Karnak, de vallei der koningen en een paar dagen strand aan de Rode Zee. Uiteindelijk hebben we via de site een offerte aangevraagd voor de reis Highlights van het Oude Egypte. Waarbij we onze wensen hebben doorgegeven en daarbij ook aangegeven dat we graag nog enkele dagen extra aan het strand van Hurghada zouden willen.
Het contact met 333travel verliep erg soepel, waarbij erg flexibel werd gereageerd en meegedacht over verschillende mogelijkheden. Hierdoor alleen al zou ik deze review rondreis door Egypte met 333travel als positief willen bestempelen. Om de prijs wat te drukken werd er bijvoorbeeld gevraagd of we er ook voor open stonden om via Brussel of Düsseldorf te vliegen. Uiteindelijk kregen we het onderstaande voorstel, waarbij alleen een bezoek aan Sakkara niet binnen de mogelijkheden zou passen. Een bezoek aan de tempels van Abu Simbel is een optie die we tijdens de reis nog zouden kunnen bevestigen. Dit zou wel betekenen dat je erg vroeg moet opstaan voor een 3 uur durende reis door de woestijn (en ook weer 3 uur terug)
- Vlucht Brussel-Cairo/Hurghada-Brussel
- Binnenlandse vlucht Cairo-Aswan
- Luchthavenbelasting, brandstoftoeslagen en overige taxen
- Rondreis op privé-basis
- Overnachtingen in nette middenklasse hotels
- Begeleiding van Engelssprekende gidsen per locatie
- 5* standaard Nijlcruise o.b.v. volpension
- Dagelijks ontbijt
- Strandverblijf in Hurghada o.b.v. All Inclusive met 2 nachten extra verlenging
- Bezoek aan de Piramides en Sfinx van Gizeh
- Bezoek aan Museum en Khan El Khalili Bazaar
- Excursies tijdens de Nijlcruise op privé-basis: Bezoek aan de tempels van Kom Ombo, Edfu, Luxor en Karnak Bezoek aan de westoever met de Vallei der Koningen en de tempel van Koningin Hatsjepsoet
Via de website of per mail konden we akkoord geven op de reis, waarbij je ook foto’s van je paspoort e.d. moet uploaden. Vanuit 333travel wordt er verplicht om een reis- en annuleringsverzekering te hebben, deze kun je via 333travel afsluiten of via je eigen verzekeraar. Ook is het voor Egypte nodig om een visum aan te vragen. Dit kun je via 333travel doen, zelf online regelen of ook bij aankomst in Egypte nog regelen. Wij hebben dit geregeld via 333travel via de volgende site https://visa4travel.nl/333travel/
Onhandige vluchttijden
Het enige wat we achteraf wellicht wat beter hadden kunnen bespreken waren de vluchttijden van de verschillende vluchten die we namen. Onze eerste vlucht was om 7.15 vanaf Brussel naar Istanbul. Omdat we op dit tijdstip niemand wilden vragen om ons af te zetten, kozen we ervoor om de auto buiten het vliegveld lang te parkeren. Dat betekent dus rond 4.00 uur in Brussel zijn, met een autorit van 1,5 uur, dus opstaan rond 2 uur ’s nachts. Onze terugvlucht was om 4.40 vanuit Hurghada waarbij om 2.30 in ons hotel werden opgehaald.
Binnenlandse vlucht van Cairo naar Aswan met o.a. vertraging
Ook onze binnenlandse vlucht van Cairo naar Aswan was wat slecht geregeld. In ons reisprogramma stond namelijk dat we ‘s ochtends in Caïro zouden kunnen ontbijten en vervolgens zouden worden opgehaald om naar Aswan te vliegen, waar we de middag zouden hebben om de stad te verkennen. Uiteindelijk was onze vlucht om …. En kwamen we pas ‘s avonds laat aan in Aswan, waardoor we hier geen extra tijd meer hadden. Dit is eigenlijk het enige echte negatieve aan deze review rondreis Egypte met 333travel.
Aanvang rondreis door Egypte met 333travel
Losstaand van de Egypte reis met 333travel, hadden we langparkeren geboekt in de buurt van Brussel via Parkvia bij Parking Express Zaventem Brussel. Dat is iets wat ik niet snel nog een keer zal doen, waar ik op het einde van deze rondreis door Egypte review nog op zal terugkomen.
De vlucht naar Egypte
Door de nieuwsberichten over de drukte van boekingen op schiphol en andere vliegvelden in de meivakantie verwachtten we een enorme drukte. Dit viel allemaal heel erg mee en we konden snel inchecken en met Europese paspoorten ging de douane ook automatisch (en daarmee dus erg vlot). De vlucht ging soepel, en we werden goed verzorgd met maaltijden en drank door Turkish Airlines. We moesten overstappen in Istanbul, de grootte van dit vliegveld is overweldigend! Ook de architectuur is indrukwekkend! Wel even zoeken voordat je weet waar je moet zijn voor je aansluitende vlucht, maar we hadden de tijd. Het viel ons wel op dat de prijzen op het vliegveld in Istanbul echt hoog waren, voor een bakje koffie, thee, flesje water en een broodje mozarella/ pesto betaalden we al snel €35,-
Aankomst in Cairo
In Egypte aangekomen staat er vrij direct nadat we uit het vliegtuig zijn gestapt al iemand op ons te wachten met een bordje met onze naam erop. Hij vraagt om onze paspoorten en visa, en terwijl ik nog even Egyptische ponden wil pinnen, knijpt deze man er met onze paspoorten en visa tussen uit…. Wel even schrikken, maar even later blijkt dat hij er met zijn connecties voor heeft gezorgd dat we overal tussendoor kunnen lopen en zijn we binnen no-time bij onze koffers. Vandaar uit worden onze koffers gecontroleerd en worden we ontvangen door een reisgids van Excel Travel. Zij hebben een samenwerkingscontract met 333travel en zullen ons de rest van de reis van informatie en gidsen voorzien.
Hotel Oasis in Gizeh
Vanaf het vliegveld worden we met zijn drieën in een busje naar ons hotel in Gizeh gebracht. In het busje worden we door een erg vriendelijke reisbegeleider op de hoogte gebracht van de plannen voor de aankomende dagen. Ondertussen rijden we ook langs de indrukwekkende piramides van Gizeh! In het hotel stelt hij ons voor aan onze gids Marwa, die ons de volgende dagen zal vergezellen. Eigenlijk zouden we in het Barcelo hotel in Gizeh verblijven, maar dit was al voorafgaande onze reis gewijzigd naar het Oasis Hotel in Gizeh. Het hotel ziet er goed uit, de tuinen goed onderhouden en er zit een flink zwembad bij. Leuk voor onze 13 jarige zoon dacht ik, maar die vond het zwembad te koud. Bij het hotel kun je a la carte eten of van een buffet eten. In dit hotel hebben we ontbijt inbegrepen bij ons verblijf. Dat is allemaal prima verzorgd.
Piramides van Gizeh!
In de ochtend worden we door onze gids Marwa en een chauffeur opgehaald om de piramides van Gizeh te bezoeken. Ons hotel ligt op ongeveer 10-15 minuten afstand van de piramides. Onderweg komen we ook langs het nieuwe Grand Egyptian Museum in Gizeh, helaas is dit gebouw nog niet officieel geopend. Van de afbeeldingen en documentaire die ik hierover had gezien lijkt het erop dat dit een erg indrukwekkend gebouw moet zijn.
Drukte door suikerfeest
Bij de piramides is het volgens onze gids drukker dan normaal. Het is suikerfeest en alle locals hebben vrij, waardoor er ook veel extra bezoekers zijn. Je kunt bij de entree kiezen of je kaartjes wilt kopen om het complex te bezoeken, maar ook om bepaalde piramides binnen te gaan. Wij kopen kaartjes om ook de piramide van Cheops (ook wel de piramide van Khufu) binnen te gaan om de koningskamer te bezoeken.
Zwoegend naar de indrukwekkende koningskamer
Om de piramide binnen te gaan staan we enige tijd in de rij, door de piramide zelf loopt de rij eigenlijk door. Omdat de weg naar binnen ook de weg naar buiten is, wordt het soms wel erg krap in de smalle tunnels. Op de heenweg zie je verschillende mensen druipend van het zweet terugkomen, dat belooft wat! De weg naar de koningskamer op een drukke dag is niet bepaald weggelegd voor mensen met claustrofobie en vergt ook wel enige inspanning. De manier waarop de piramide binnenin met enorme blokken kalksteen is gemaakt is indrukwekkend. De koningskamer zelf is gemaakt van reusachtige granieten blokken, wat een hoop vragen en mysteries opwekt over hoe dit vervaardigd is. De terugweg was een heuse ‘uitputtingsslag’ waar ik nog 2 dagen spierpijn van heb gehad.
Blijkbaar duurde ons bezoekje aan de koningskamer wat langer dan onze gids had verwacht en werden we meteen met een busje opgehaald om naar een mooi uitzichtpunt te gaan. (zie foto)
Vervolgens werden we in het busje meegenomen naar de tempel van Khafre (Chefren) om daarna ook de sfinx te bewonderen. Het was enorm druk en goed warm hier, waardoor we hier wat minder tijd doorbrachten als we gewild hadden.
Papyrus workshop
Na het bezoek aan de piramides werden we meegenomen naar een papyrus workshop, waar we uitleg krijgen hoe papyrus vervaardigd wordt. Natuurlijk wordt er ook geprobeerd ons hier wat te verkopen (wat we ook doen) waar onze gids natuurlijk ook weer haar commissie voor ontvangt.
Weer terug bij het hotel aangekomen stelt onze gids voor dat ze ons wel met eigen vervoer bij de ‘Dandy Mall’ af kan zetten zodat we daar nog even kunnen rondkijken en wat eten. Prima idee na een geweldige dag met mooie indrukken!
Egyptisch Museum Caïro
Zoals ik al eerder beschreef zal in de nabije toekomst het Grand Egyptian Museum geopend worden, dan zal de gehele collectie van het Egyptisch Museum Caïro worden verplaatst. Inmiddels zijn er al wel enkele belangrijke stukken ter observatie en conservatie verplaatst, maar het Egyptisch Museum Caïro heeft nog steeds vele bijzondere en belangrijke pronkstukken uit de Egyptische oudheid. Bij binnenkomst wordt je meteen overweldigd door een groot beeld van Ramses II en zijn er verscheidene andere grote beelden van Egyptische farao’s te bezichtigen.
Standbeeld van Chefren / Chephren / Khafre
Een van de pronkstukken is een gedetailleerd beeld van Farao Chefren, gemaakt van Dioriet. Blijkbaar een erg hard en duur gesteente dat honderden kilometers ten zuiden van Caïro gewonnen kon worden.
De schatten van Toetanchamon
Ook de vondsten uit de graftombe van Toetanchamon worden hier tentoongesteld. De grote hoeveelheden sierlijk bewerkt goud zijn indrukwekkend. Zeker als je weet dat Toetanchamon eigenlijk een vrij korte levensduur (hij was 19 jaar oud) heeft gehad en daardoor ook van minder belang is geweest voor zijn rijk. Dit roept zoveel vragen op over hoe de graftombes van andere farao’s er uit zouden moeten hebben gezien als deze allemaal niet leeggeroofd zouden zijn geweest.
Onze gids Marwa geeft ons uitleg bij de meest belangrijke stukken in het museum en geeft ons daarna de tijd om zelf een uur rond te kijken. Als onze zoon aangeeft dat hij moe is, zijn we aangenaam verrast dat Marwa hem meeneemt zodat wij rustig het museum kunnen bekijken.
De Khan El Khalili Bazaar
Na ons bezoek aan het Egyptisch Museum bezoeken we met onze gids de Khan El Khalili Bazaar. Een bijzondere gewaarwording met allerlei snuisterijen, souvenirs, kruiden, wierook, thee etc. etc.
Egyptische parfumwinkel
Na ons bezoek aan de bazaar vraagt Marwa of we ook nog een bezoek willen brengen aan een echte Egyptische parfum winkel. Hier worden we door de verkopers goed in de watten gelegd met lekkere thee, koffie, frisdrank en heerlijke ‘Syrische Sandwich’ (een soort durum gevuld met verschillende groenten, knoflooksaus en friet). Ook hier weet je dat er van alles uit de kast getrokken wordt om je over te halen om wat parfum te kopen. Waar ook onze gids natuurlijk weer haar commissies mee verdient, maar we gunnen het haar van harte en we kopen hier ook wat parfumflesjes.
Saqqara / Sakkara
De volgende dag zouden we eigenlijk volgens onze initiële planning na ons ontbijt worden opgehaald om onze binnenlandse vlucht naar Aswan te nemen. We kwamen er tijdens onze reis pas achter dat onze vlucht pas in de namiddag zou zijn, waardoor we nog een hele ochtend te besteden hadden. Hierdoor konden we toch op eigen houtje naar Sakkara. De tocht hier naar toe is al erg indrukwekkend. Naast het drukke verkeer in de stad, kom je ook door het platte land waar je geregeld paarden/ ezels met wagens voorbij ziet komen met hun zojuist geoogste watermeloenen, riet etc.
Het Serapeum
Het tempelcomplex van Sakkara is stukken minder druk dan de piramides van Gizeh, wat voor ons meteen een stuk fijner aanvoelt. We gaan eerst naar het Serapeum, een bijzonder tunnelcomplex met ontzettend grote sarcofagen, bedoeld voor gemummificeerde stieren gewijd aan de god Serapis.
De piramide van Teti
Na het serapeum bezoeken we de piramide van Teti. Aan de buitenkant lijkt deze piramide niet echt veel bijzonders. Het lijkt net een grote hoop stenen en zand, maar als je de trap afdaalt om deze piramide in te gaan, dan zijn de hiëroglyfen in en rondom de grafkamer toch wel imponerend.
Tombe van Kagemni
Als je de piramide van Teti uitloopt, stoot je eigenlijk direct op de tombe van Kagemni. De tombe van een nobelman/ vizier van farao Teti. In deze tombe zijn de hiëroglyfen en afbeeldingen nog imposanter dan die in de piramide van Teti. Er zijn kunstwerken van scènes uit het dagelijks leven gemaakt, waarbij je ook nog goed kunt zien dat er in kleur werd geschilderd. Het is indrukwekkend als je beseft dat deze tombes zo’n 4500 jaar oud zijn en nog zo goed bewaard zijn gebleven.
Djoser
Bij de piramide van Djoser is het duidelijk wat drukker dan bij de andere locaties in Sakkara. Nog lang niet zo druk als bij de piramides van Gizeh. De bekende ‘trappiramide’ van Djoser is de eerste piramide die in de Egyptische oudheid werd gebouwd en dateert uit de 27e eeuw voor Chr.
Vlucht naar Aswan
Onze reisorganisatie had wat transportproblemen met het ophalen van het hotel naar het vliegveld, maar na enige vertraging waren we nog ruim op tijd bij het vliegveld, om er vervolgens achter te komen dat onze vlucht 2 uur vertraging had. Deze vlucht verloopt verder snel en soepel en ook in Aswan staat er weer direct iemand ons op te wachten om ons naar het City Max Hotel in Aswan te brengen. De aankomst in het donker geeft ons een bijzonder beeld van deze aan de Nijl gelegen stad. Het hotel zit vast aan een soort lokale shopping mall, heerlijk om hier even doorheen te banjeren. Als je op zoek bent naar namaakspullen ben je hier aan het juiste adres.
Wandeling Aswan
Deze ochtend hadden we eigenlijk een excursie naar Abu Simbel kunnen boeken, maar omdat we iets rustiger aan wilden doen, besloten we deze trip niet te boeken en hebben we een wandeling door de stad Aswan gemaakt. Van tevoren hadden we ons ingelezen dat de mensen uit Aswan afstammen van het Nubische rijk en dat de mensen hier wat relaxter zouden zijn dan in bijvoorbeeld Cairo. Toen wij over de (langgerekte) markt liepen ervaarden wij dat echter wel anders. Iedereen probeerde ons van alles aan te smeren en in hun winkeltjes te trekken. Hier worden veel verschillende soorten specerijen verkocht waaronder ook het kostbare saffraan.
Inchecken cruiseship
Rond de lunch werden we in ons hotel opgehaald om ons vervolgens in te checken op het cruiseship. Ons cruiseship viel onder de rederij Radamis waarover we erg te spreken waren. Van tevoren werd door 333travel aangegeven dat we op de MS Sarah zouden varen, dat klopte echter niet, maar de accommodatie en de service aan boord van ons cruiseschip beviel ons erg goed! Het personeel was erg begaan met onze 13 jarige zoon, die zich erg thuis voelde. Daarnaast verzonnen de medewerkers elke keer erg grappige creaties van onze handdoeken wanneer zij de kamer opruimden.
Philae tempel
In de middag hadden we een extra excursie geboekt naar de Philae tempel. De oudste monumenten uit deze tempel, gebouwd voor de godin Isis dateren uit de 7e eeuw voor Christus. Het bijzondere aan deze tempel is dat de tempel eerst op het eiland Philae in de nijl lag. Toen het eiland en daarmee de tempel door de bouw van 2 stuwdammen onder water dreigde te verdwijnen, is het tempelcomplex in stukken gehakt en opnieuw opgebouwd op een hoger gelegen eiland verderop. De mooie locatie in het meer en de goed bewaard gebleven tempels zijn zeker de moeite waard. Onze gids leek bij deze tempels haast te hebben en gaf ons weinig vrije tijd.
Nubian village tour
Na al een nachtje in de nijlcruise te hebben overnacht, blijkt dat de boot pas in de loop van de middag zal gaan varen richting Edfu. Hierdoor hebben we nog tijd om in de ochtend een excursie te boeken. Zonder al te veel verwachtingen, blijkt dit een erg leuke trip te zijn! We gaan met onze door Excel tours aangewezen gids op een klein bootje over de nijl. Na ongeveer 40 minuten varen en het mooie landschap van de oevers van de nijl aan ons voorbij hebben zien trekken, komen we aan op een strandje waar meerdere bootjes stoppen om een duik te nemen. Wij nemen met zijn allen een duik in het verfrissende water en blijven ons hier enige tijd in het water vermaken.
Bezoek aan het Nubische dorp
Na een tijdje varen we weer verder naar een ‘Nubian Village’ aan de oevers van de nijl. Er hangt een erg goede vibe als we hier aankomen en we worden door onze gids meegenomen naar een Nubian huis, waar we lekkere muntthee krijgen. We kregen hier ook de kans om met een krokodil op de foto te gaan, maar wij konden de afgeplakte bekken van deze beestjes niet zo waarderen. In dit mooie dorp krijgen we ook even de tijd om rond te wandelen tussen de veelal op toeristen gerichte winkeltjes waarna we weer terug varen naar ons cruiseschip om dan eindelijk te gaan varen.
Kom Ombo
Varen op het cruiseschip is erg ontspannen, je kunt op verschillende plekken een drankje halen en eventueel ook afkoelen in het zwembad op het dakterras. Aan het eind van de middag komen we aan bij Kom Ombo. Hierover hebben we enige miscommunicatie met onze gids. Deze had ons verteld dat hij vanuit Aswan achter ons aan zou rijden en ons vervolgens bij het aanmeren zou aantreffen. Bij het aanmeren zagen we hem nergens op de kade, maar het vervelende was dat we maar beperkte tijd hadden om Kom Ombo te bezoeken omdat de boot na enige tijd weer verder zou varen. Uiteindelijk had onze gids ergens in de lobby op ons zitten wachten en bleek dat hij gewoon was meegevaren. Hierdoor verloren we wat tijd bij Kom Ombo en moesten we ons redelijk haasten.
Zonsondergang bij tempels van Kom Ombo
De tempels van Kom Ombo zijn gewijd aan de valkengod Horus en de krokodillengod Sobek en staan op een prachtige locatie langs de nijl. Vanaf deze locatie zagen we de zon onder gaan, waarna we nog even langs het museum met mummie krokodillen konden. Terug aan boord, vervolgde onze reis richting Edfu.
Edfu
Na ons beklag te hebben gedaan bij onze gids over de korte tijd die we in Kom Ombo hadden, wist hij dit goed te maken bij de tempels van Edfu. Omdat we vroeg op moesten staan, hadden we in overleg met het personeel op het cruiseschip en onze zoon besloten dat hij zou blijven slapen. Voor dit bezoek moesten we namelijk ‘s ochtends om 5 uur klaar staan om vervolgens met paard en wagen door de straten van Edfu te vliegen om bij het indrukwekkende tempelcomplex aan te komen.
De drukte voor zijn bij Edfu
Ook de tempel van Edfu is opgedragen aan de valkgod Horus. Bij aankomst in de vroege ochtend, zagen we meteen dat er lange rijen stonden te wachten voordat het tempelcomplex om 6.00 uur werd geopend. Onze gids haalde wat ‘trucjes’ uit en zorgde ervoor dat we vrijwel vooraan stonden om als een van de eersten het tempelcomplex binnen te gaan. Na op de meest belangrijke plekken toelichting te geven, kregen we hier ruim de tijd om rond te lopen. Mede door deze extra gedane moeite verdiende onze gids positieve punten in deze review rondreis door Egypte met 333travel. Na het bezoek aan Edfu, rijden we met paard en wagen weer terug naar het cruiseschip om vervolgens onze reis voort te zetten naar Luxor.
Sluis
Een leuke bijkomstigheid aan boord van het cruiseschip was het moment waarbij we een sluis naderden. Ons schip werd min of meer omsingeld door kleine bootjes, met verkopers die hun koopwaar naar onze boot omhoog worpen. Hierbij gaat het voornamelijk om kleden, kleding etc. Je kunt de prijzen onderhandelen roepend naar de verkopers op hun bootjes en als je een prijs overeengekomen bent, kun je het geld in een andere zak met koopwaar weer teruggooien na de boot. Dit hele spektakel zorgt op de boot voor veel gelach.
Karnak tempels
In de loop van de middag meert onze boot aan in Luxor, de eindbestemming van de cruise. Hier staat onze gids ons buiten de boot op te wachten om ons mee te nemen naar de tempels van Karnak. Het complex is een van de grootste religieuze bouwwerken ter wereld en na de piramides van Gizeh de meest bezochte archeologische plaats van Egypte. De tempels zijn groot en indrukwekkend en het is erg druk en warm de dag dat we deze tempels bezoeken. Onderstaande foto’s geven je een goed beeld van de prachtige overblijfselen van Karnak.
Luxor tempels
Na Karnak gaan we nog door naar de tempels van Luxor. Omdat dit al het derde tempelcomplex van de dag is, wordt het ons allemaal wat veel en voelt het als een ‘overkill’ aan informatie. We lopen redelijk vluchtig rond en verlaten op tijd het tempelcomplex weer.
Bezoek vallei der koningen
In Luxor brengen we onze laatste nacht aan boord van het cruiseschip door. Tijdens onze cruise worden we elke dag van 3 goede maaltijden voorzien. Dagelijks is er een overvloedig buffet, met vers fruit, groenten en verschillende gerechten. De laatste avond krijgen we een vooraf gekozen uitgeserveerde maaltijd en de laatste ochtend krijgen we weer een heerlijk ontbijtbuffet.
Na het ontbijt checken we uit en worden onze spullen in het busje geladen, waarmee we ook de vallei der koningen bezoeken. Dit is een indrukwekkende vallei te midden van een heuvelachtig woestijnlandschap. Onderweg hiernaartoe zie je allerlei archeologische opgravingen en bouwwerken. Bij de vallei der Koningen hebben we met onze entreekaartjes de mogelijkheid om 3 tombes te bezoeken. Onze gids legt uit welke tombes de meeste waard zijn. Wil je in andere of extra tombes dan is het mogelijk daar extra voor te betalen. Zo wordt er bijvoorbeeld ook extra entreegeld gevraagd voor het betreden van de tombe van Toetanchamon. De tombes zijn erg indrukwekkend versierd met kleurrijke tekeningen en hiërogliefen.
Bezoek tempel Hapsjetoet
Na ons bezoek aan de vallei der koningen rijden we door naar de tempel van koningin Hapsjetoet. Ook deze tempels zijn indrukwekkend, mede doordat deze voor een enorme rotswand gebouwd zijn. Hier krijgen we ook uitleg van onze gids en krijgen we even de tijd om rond te lopen. Daarna worden we meegenomen naar een workshop waar stenen worden bewerkt. Ook hier worden we vriendelijk behandeld, maar natuurlijk ook hier wordt er van alles gedaan om ons wat spulletjes/ souvenirs te laten kopen.
Rit naar Hurghada
Hierna worden we naar het centrum van Luxor gereden, waar onze gids ineens uitstapt en een nieuwe persoon bij ons in het busje stapt. Deze slecht Engels sprekende gids moet ons mede begeleiden naar ons laatste verblijf in Hurghada. Terwijl we in het busje zitten vraagt hij naar welk hotel we moeten, waarna hij na enkele telefoontjes ineens aangeeft dat we naar het Marriot hotel gaan. Als we vragen waarom we naar een ander hotel gaan dan ons is beloofd (protels grand seas resort) is het enige antwoord; het Marriot is een erg goede upgrade. Op dat moment leek ons dat wel prima. Later zagen we wel dat het andere hotel eigenlijk wat meer faciliteiten voor kinderen had (zwembad met glijbanen etc) wat misschien leuker was geweest voor onze zoon.
Marriot hotel Hurghada
Uiteindelijk hadden we niets te klagen in het Marriot en hebben we hier prima van een all-in verblijf kunnen genieten. Bij het hotel werden we voorgesteld aan een nieuw contactpersoon die ons verder in Hurghada zal ‘begeleiden’. Via whatsapp stuurt hij ons verschillende mogelijkheden voor tripjes met de daarbij horende prijzen door.
Goed vertoeven in het Marriot
In het hotel kun je 3 keer per dag van een heerlijk buffet genieten. Tevens kun je aan het strand en op verschillende plekken drankjes bestellen. Er worden ook verschillende activiteiten zoals Yoga lessen, aqua jogging en volleyball wedstrijden georganiseerd. Wij zelf hebben meegedaan aan Yoga en volleyball.
Snorkelen
Via het Marriot hotel regelen we een snorkeltripje van een uurtje, redelijk voor de kustlijn van het hotel. Een super mooie ervaring, alhoewel er door de harde wind wel wat stroming stond.
Quad safari / Bedouin dorp
Via ons contactpersoon regelden we ook nog een quad safari naar een Bedouin dorp. Onze zoon mocht niet rijden omdat de minimale leeftijd 16 was. Uiteindelijk ging mijn vriendin achterop bij een gids omdat zij het rijden op een quad niet helemaal onder controle had. Van tevoren wordt je verteld dat een sjaal en een bril uiterst noodzakelijk zijn. De bril kun je huren en de sjaal kun je kopen. Je kunt je ook goed voorbereiden door alvast een sjaal te kopen.
Bumby ride!
De rit door de woestijn was hobbelig, maar schitterend! Na 45 minuten rijden werden we bij een Bedouin dorp ontvangen met thee. Daar mochten we even rondlopen en we mochten ook een stukje kameel rijden. Dit kamelenritje sloeg eigenlijk nergens op, omdat we op een kort stukje heen en weer geleid werden. Toch was het een mooie ervaring als je nog nooit eerder op een kameel hebt gezeten. Hierna reden we weer 45 minuten terug en werden we terug naar ons hotel gebracht.
Laatste dagje shoppen en chillen aan het strand
Onze laatste dag brengen we shoppend en ontspannen aan het strand in Hurghada door. Want midden in de nacht om 2.30 worden we weer opgehaald in het hotel om naar het vliegveld te gaan. Onze reisbegeleider raadde ons van te voren aan om bij het Marriot om een ontbijtpakket te vragen, dit staat om 2.30 netjes voor ons klaar.
Ook bij het vliegveld verloopt alles vlekkeloos, met wederom een tussenstop in Istanbul.
Ervaringen met Parkvia parkeren Zaventem
In Brussel aangekomen, moesten we na het ophalen van onze bagage Parkvia bellen om ons op te halen om ons naar onze auto te brengen. We worden ontzettend slecht behandeld aan de telefoon en door miscommunicatie staan we op de verkeerde plek op de bus te wachten. Eenmaal bij aankomst bij de parking zag ik dat mijn Apple Carplay een onbekende naam aangaf, waardoor ik verhaal ging halen wie er dan in mijn auto had gereden. Na wat onderzoek te hebben gedaan, bleek dat mijn auto was verplaatst op de dag van aankomst en iemand zijn telefoon aan de kabel had gehangen. Niet echt netjes lijkt mij.
Bovenstaande heeft niks met de review rondreis door Egypte met 333travel te maken, omdat we dit apart geboekt hebben. Om de hele reis en ervaring te beschrijven heb ik dit er ook bij beschreven.
Veiligheid in Egypte
Wat ons voorafgaande deze rondreis door Egypte veel bezighield was de veiligheid in het land. Na de Egyptische revolutie in 2011, werd een groot deel van Egypte bestempeld als niet veilig. Inmiddels richt het land zich weer volledig op toerisme en hebben wij ons nergens onveilig gevoeld. Natuurlijk werden we tijdens deze georganiseerde reis vrijwel overal begeleid door gidsen, chauffeurs etc. Maar de verschillende keren dat we bijvoorbeeld alleen over marktjes struinden of taxis namen naar een winkelcentrum, hebben we ons totaal niet onveilig gevoeld.
Toerisme politie in Egypte
Wat ons wel opviel is dat er in Egypte speciale ‘toerisme politie’ is die bepaalde gebieden veiligstellen voor toeristen. In Cairo bezochten we een grote bazaar, waar we tijdens het lopen ergens halverwege door onze gids werden afgeraden om door te lopen aan de overkant van de straat. Het gebied waar wij in hadden rondgelopen werd blijkbaar beschermd door de toeristenpolitie. De overkant van de straat niet, waardoor onze gidsen onze veiligheid niet konden garanderen.
Fooien in Egypte
Fooien in Egypte zijn zeker ook belangrijk om hier nog even te benoemen. Het is namelijk in Egypte normaal om iedereen fooi te geven. Je wordt nogal vreemd aangekeken als je dat niet doet. Er doen zich dan ook allerlei situaties voor waarin je fooi behoort te geven in zo’n georganiseerde reis. Zo geef je bijvoorbeeld de man die je door de douane loods en jouw koffers meeneemt naar het busje een fooi. Ook de chauffeur die jouw koffers weer uitlaadt bij het hotel geef je een fooi. En ook de jongens die jouw koffers weer komen ophalen om ze naar jouw kamer te brengen.
Tip: win informatie in over fooien in Egypte
Omdat wij eigenlijk altijd meer op ons eigen houtje reisden zijn we totaal niet gewend aan het feit dat mensen dit soort dingen voor je doen en daarbij dus ook een fooi verwachten. Gelukkig vonden we bij 333travel informatie over wat ongeveer normale bedragen zijn. Ook de gidsen waren hier behulpzaam in, om aan te geven wat in bepaalde situaties normaal is om te geven. Een ding is in ieder geval wel zeker over fooien in Egypte: zorg dat je continue genoeg klein geld op zak hebt om overal fooien te kunnen betalen. Ook bij bijvoorbeeld wc bezoekjes is het gebruikelijk om te betalen of een fooi achter te laten.
Conclusie over de rondreis door Egypte met 333travel
Op een paar puntjes na zijn wij erg tevreden over de Egypte rondreis met 333travel. De binnenlandse vlucht naar Aswan had eerder gemogen. Of er had duidelijk aangegeven moeten worden dat we die dag nog wat extra tijd in Gizeh hadden zodat we het beter hadden kunnen plannen. Uiteindelijk hebben we zelf wat kunnen regelen, maar misten we een middag vrije tijd in Aswan. De hotels, de trips en het vervoer waren allemaal goed geregeld. Ook over de gidsen en reisbegeleiders zijn we over het algemeen erg te spreken.