dashblog logo
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4288"]

Laat je verrassen tijdens een stedentrip naar Göteborg

By Posted on

Het ligt voor de hand, dat als je een stedentrip naar een Zweedse stad wilt maken, je kiest voor de hoofdstad Stockholm. Hoewel dit een mooie stad is, is de tweede grootste stad van Zweden ook de moeite waard, namelijk Göteborg. Wist je trouwens dat Nederlanders een belangrijke rol gespeeld hebben bij de ontwikkeling van Göteborg? De Zweedse koning riep in de 1621 bij het ontstaan van de stad, de hulp in van Nederlanders. De Nederlanders maakten het stadsplan van de stad en zetelden zelfs in het stadsbestuur. In de stad was zelfs de Nederlandse taal, naast de Zweedse taal erkend. Dus ook voor onze binding met de stad is het al de moeite waard om een stedentrip naar Göteborg te maken.

Ligging van Göteborg

Göteborg ligt in het zuiden van Zweden aan de westkust. Het is een grote en moderne havenstad met de grootste haven van Zweden. De stad kent diverse plekken om te shoppen en ook het uitgaansleven in de stad is levendig. Verder zijn er veel bezienswaardigheden Göteborg die een stedentrip Göteborg de moeite waard maken. Desnoods maak je een combinatie stedentrip naar Göteborg én de hoofdstad Stockholm, dat aan de andere zijde van Zweden ligt. Zo zie je twee kanten van Zweden en heb je de twee grootste en belangrijkste steden van Zweden bezocht.

Fika, dé typische Zweedse traditie

Wat je op je stedentrip Göteborg zeker moet doen is een fika. Dit zal je geen moeite kosten, want dit is niet meer dan het houden van een koffiepauze. Fika wordt gehouden door werkelijk iedere Zweed, van student tot ambtenaar en directeur en zorgt voor stressvermindering. Het is niet even een koffiebreak aan de koffieautomaat, maar daadwerkelijk de deur uitgaan en in een koffietent koffie drinken met daarbij het beroemde Zweedse ‘kanelbullar’, oftewel het kaneelbroodje.

Botanische tuin van Göteborg

Een van de bekendste bezienswaardigheden Göteborg is de gigantische botanische tuin. Het is een tuin van ruim 2 km² en is Europa’s grootste botanische tuin. Hier worden ruim 16.000 verschillende planten van over de hele wereld gekweekt. De botanische tuin kent diverse onderdelen, zoals het Japanse bos, een kruidentuin en een rododendron-vallei.

Het stadsmuseum van Göteborg

bezienswaardigheden van goteborg

Geïnteresseerden in de historie van de stad kunnen één van de belangrijkste bezienswaardigheden Göteborg op het gebied van de geschiedenis niet overslaan: het stadsmuseum. Hier leer je alles over de geschiedenis van de stad, onder andere over de Nederlanders en over de Zweedse Oost-Indische Compagnie. Het stadsmuseum is gevestigd in een prachtig 18e eeuwse pakhuis.

Pretpark Liseberg

stedentrip goteborg

Ideaal als je een stedentrip naar Göteborg maakt met de kinderen is een bezoekje aan Pretpark Liseberg. En de entree is vergeleken met Nederlandse pretparken spotgoedkoop. Achtbanen, molens en botsauto’s zijn één van de 39 attracties van het park, voor een hele dag plezier zonder dat je kunst, cultuur of architectuur moet bezichtigen. Vooral rond de feestdagen (zie foto) is het park erg de moeite waard.

Slottsskogen

stedentrip naar goteborg

Tijdens je stedentrip Göteborg kom je niet om het immense stadspark Slottsskogen heen. Het park heeft een oppervlak van 140 hectare en hier kun je zonnen, wandelen, fietsen of sporten. Daarnaast is een dierentuin onderdeel van het park. In de dierentuin spot je dieren als pinguïns, elanden, zeehonden, flamingo’s en pony’s.

0