dashblog logo
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4288"]

Granada, de stad in Spanje die een hoop te bieden heeft

By Posted on

Andalusië, de zuidelijke provincie in Spanje, blijft een van de favoriete Europese bestemmingen van veel Nederlanders, en dan met name de Moorse stad Granada. Deze historische stad heeft alles te bieden wat je van een weekendtrip verwacht. Veel historie, heerlijk eten en een aangenaam klimaat. Andere redenen om naar deze Zuid Spaanse stad te reizen vind je hieronder.

Granada, mooi en klein

De eerste keer dat ik in Granada kwam was tijdens een roadtrip door Andalusië, waarbij we ook een bezoekje brachten aan Sevilla. Tijdens dit bezoek aan Granada besloot ik al snel een keer terug te gaan om nog meer van deze stad te ontdekken. Granada is klein, maar mooi. En qua eten en drinken is het één van de goedkoopste plekken waar ik tot nu toe in Spanje ben geweest. Daarnaast heb je het strand in de buurt, als ook de bergketen Sierra Nevada, waar je zelfs kunt skieën.

Neem goede wandelschoenen mee

De smalle en steile straatjes in Granada zijn niet gemaakt voor slippers of hoge hakken. Doe jezelf een plezier en neem een paar goede wandelschoenen mee op een stedentrip naar Granada. Qua kleding die je mee moet nemen, ligt het een beetje aan de tijd van het jaar. In juli en augustus kan het erg heet worden. In juni is het in Granada al tegen de 30 graden en bijna te warm om op het midden van de dag door de stad te wandelen. Ik zou het dus persoonlijk niet aanraden om in de maanden juli en augustus te gaan, maar lekker in de lente of nazomer.

Vliegen op Malaga 

Ondanks het feit dat Granada een eigen vliegveld heeft, is het vanuit Nederland helaas niet mogelijk om een directe vlucht naar Granada te boeken. Je hebt dan altijd een tussenstop in Barcelona of Madrid. Wil je nou wel het liefst een directe vlucht nemen? Dan raad ik je aan om op Malaga te vliegen en vanuit daar naar Granada te reizen. Je kunt dan een auto huren en vanuit Malaga is het zo’n anderhalf uur rijden naar Granada. Een route die het ontzettend waard is om te rijden. Je rijdt namelijk door de prachtige natuur en bergen van Andalusië richting het hoger gelegen Granada. Wil je toch liever geen auto huren? Dan heb je ook te opties om met de bus of trein te gaan.

Parkeren is een probleem in Granada


Wanneer je een huurauto ter beschikking hebt, is het handig om van te voren op te zoeken waar je je auto kunt parkeren. Granada bestaat namelijk voornamelijk uit smalle en steile straatjes, waar het niet handig is om doorheen te dwalen met je auto. De meeste accommodaties zijn ook gelegen in zulke straten, waardoor ze geen parkeermogelijkheden hebben voor hun gasten. En in Granada zelf heb je je auto echt niet nodig. Vrijwel alles is te lopen. Dus parkeer je auto voor de dag of dagen dat je in Granada bent en laat hem dan gewoon lekker daar staan.

Openbaar vervoer

Zoals gezegd is bijna alles op loopafstand in de stad, maar met de verschillende bussen die er in Granada rijden, kan je sowieso bij alle toeristische plekken komen. Ook is er een hop on hop off treintje, die door de stad langs alle toeristische plekken rijdt en waarbij je dus kunt in- en uitstappen wanneer je wilt. Hier moet je natuurlijk alleen wel even van te voren een kaartje voor kopen.

Het Alhambra 

Met stip op nummer 1 staat het bezoeken van het Alhambra, dat net buiten het centrum van Granada en op een heuvel, de Sabika Heuvel, ligt. Het Alhambra is een oud Moors complex dat bestaat uit prachtige paleizen, tuinen, kerken en torens. Alhambra, wat eigenlijk ‘het rode kasteel’ in het Arabisch betekent, staat op de UNESCO werelderfgoedlijst.  Het Alhambra staat in de top 5 van meest bezochte bezienswaardigheden in Spanje en zorgt jaarlijks voor miljoenen toeristen in Granada. Om de drukte te beperken laat men in het Alhambra tegenwoordig jaarlijks nog maar 6600 bezoekers binnen. Het is dus sterk aan te raden om lang van te voren je toegangsbewijzen te bestellen. Een last minute bezoekje aan het Alhambra gaat helaas niet meer lukken. Maar ondanks dat, is het wel echt een plek die je ooit bezocht moet hebben – vooral als je enorm van Spanje en zijn Moorse invloeden houdt.

De oude Moorse wijk Albaicín

Albaicín is de oudste Moorse wijk van Granada en mag daarom dan ook zeker niet overgeslagen worden tijdens je stedentrip naar Granada. Wandel door de smalle en steile straatjes omhoog naar het San Nicolas plein, want daar wordt je verrast door een prachtig uitzicht. Vooral het Alhambra kun je vanaf hier heel goed zien, omdat de wijk wat hoger op een heuvel is gelegen.

Sierra Nevada

Wist jij al dat je in Spanje kunt skiën? Dat kan namelijk in Sierra Nevada, dat hét berggebied van Andalusië is. En omdat het aanzienlijk hoog gelegen is, kan er dus zelfs geskied worden. Toen ik in Granada van Sierra Nevada hoorde, kon ik zelf maar nauwelijks geloven dat het mogelijk is om in Spanje te skiën. Maar toch is dat dus zo – hoe tof is dat? Als je niet zo’n ski-fanaat bent, kan je ook naar het nationaal park van Sierra Nevada, waar je omringt wordt door prachtige natuur die zich perfect leent voor een wandeling.

Carmen de los Mártires

Vooral in de zomer, wanneer alles in bloei staat en de temperaturen hoog zijn, is het aangenaam om een wandeling te maken door Carmen de los Martires, dat maar op een paar minuten lopen van het Alhambra ligt. Er zijn veel schaduwplekken in deze tuinen te vinden, wat de temperatuur aangenaam maakt. Daarnaast is het er erg rustig, wat ik persoonlijk wel fijn vond in een toeristische stad als Granada. Carmen de los Martires is zelfs de minst toeristische plek waar ik in Granada ben geweest. Het is een nog redelijk onontdekte plek – iets wat mij erg verbaasde aangezien het er prachtig is en ik het iedereen kan aanraden om erheen te gaan.

0