dashblog logo
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4288"]

De mooiste bezienswaardigheden van Kos

Wat te doen op Kos? De mooiste bezienswaardigheden van Kos


Kos is een klein eiland wat hoort bij Griekenland. Dat Griekenland mooie eilanden heeft, was ons al wel duidelijk. Zo schreven we eerder een artikel over de mooiste eilanden van de Cycladen, en dit keer specifiek over de bekende vakantiebestemming Kos. Kos heeft een oppervlakte van maar 287 vierkante kilometer. Om dit in perspectief te zetten, de oppervlakte van Rotterdam is 324 vierkante kilometer. Ondanks dat Kos maar een klein eiland is is het wel een van de mooiste plekken van Europa. Op Kos is er genoeg te doen. In dit artikel vind je een overzicht van de mooiste bezienswaardigheden van Kos.

De mooiste bezienswaardigheden van Kos:

Het Centrum van Kos: Kos-Stad


We beginnen bij het hart van Kos, ofwel Kos-Stad. In dit authentieke Griekse stadje waan je je door allerlei kleine straatjes met winkeltjes, boetiekjes en restaurantjes. Verder kent Kos-Stad een erg rijke geschiedenis die door heel de stad te zien is. Er zijn in Kos-Stad enorm veel verschillende historische bezienswaardigheden te vinden. Hierbij kun je denken aan kastelen, de Plitaan van Hippocrates, het Romeinse Odeon en nog veel meer. Buiten de historische bezienswaardigheden biedt Kos ook nog hele andere soorten bezienswaardigheden en activiteiten. Zo zijn er verschillende markten, is er een mooie haven en kun deelnemen aan activiteiten, zoals watersporten. Als je moe bent geworden van het bezichtigen van al deze bezienswaardigheden kun je ervoor kiezen om heerlijk uit te rusten op een van de vele terrasjes die er in Kos-Stad te vinden zijn.

Zia


In het zuiden van Kos vindt je de plaats Zia of beter genoemd plaatsje. Zia is gelegen in het Dikeosgebergte. Zia is een typisch Grieks, toeristisch dorpje. Omdat Zia op een hoge plek ligt kun je op veel plekken genieten van een schitterend uitzicht. Een goede tip is om bij zonsondergang in Zia te zijn. De combinatie van de oranje zon en het mooie uitzicht zorgt voor een prachtig tafereel wat je zeker niet moet missen als je op Kos bent. In de hoofdstraat van Zia vindt je veel verschillende winkels, boetiekjes, ijssalons en restaurantjes. Restaurantjes in Zia zijn vooral interessant. bij veel restaurantjes kun je heerlijk genieten van het uitzicht. Hou er wel rekening mee dat je voor de beste plekken van te voren moet reserveren. Bijvoorbeeld wanneer je tijdens het diner wilt genieten van de prachtige zonsondergang.

Kos bezienswaardigheden: Embros Therme


Een van de mooie bezienswaardigheden op Kos is de Embros Therme. Dit is een natuurlijke waterbron die beschikt over warm water. Dit warme bronwater stroomt uit de rotsen zo in een ronde ‘badplek’. Het water mengt zich vervolgens met het water uit de middellandse zee. Hierdoor is heeft het water een temperatuur van ongeveer 40 graden celcius. De bron is heerlijk om in te relaxen en op te warmen om vervolgens een frisse duik in de zee te nemen. De bron staat erom bekend een ‘geneeskrachtige werking’ te hebben door de aanwezigheid van zwavel. Het water wordt namelijk verwarmd door vulkanische werking. Het is in elk geval zeker dat je zult genieten van het water van de Embros Therme. Iets om niet te missen op Kos.

Kos bezienswaardigheden: Oud-Pyli


De volgende van de mooie bezienswaardigheden op Kos is het spookstadje Oud-Pyli. Oud-Pyli is in 1830 door de bewoners achtergelaten, omdat er een Cholera epidemie was uitgebroken. Hierdoor is het een waar spookstadje geworden en een van de attracties van Kos. Het gehele stadje bestaat uit ruïnes van oude gebouwen. Het is superleuk om een wandeltocht te maken door het spookstadje. Vergeet tijdens je wandeltocht zeker niet langs te gaan bij de oude burcht van Oud-pyli. Hier kun je namelijk genieten van een adembenemend uitzicht.

Wat te doen op kos? Nieuw-Pyli


Als je het oude gedeelte van Pyli bezocht hebt kun je daarna verder naar het nieuwe gedeelte van Pyli. Pyli is een zeer leuk traditioneel Grieks bergdorpje. De schoonheid van het nieuwe gedeelte van Pyli mag dan misschien iets minder mooi zijn dan van het oude gedeelte, maar het blijft een zeer mooi dorpje. Het nieuwe gedeelte van pyli herbergt ook een aantal interessante bezienswaardigheden. Zo is er de oude zeskranige waterbron. Om deze waterbron heerst een verhaal. Het zou namelijk zo zijn dat wanneer je als vrouw met de klok mee om de waterbron loopt en uit alle 6 de kranen een slok water neemt je binnen een jaar zwanger bent. loop je echter tegen de klok in dan ga je binnen een jaar scheiden.

Asklepieion


Asklepieion is misschien wel de meest belangrijke bezienswaardigheid van Kos. Asklepieion is een heiligdom voor de god van de geneeskunde. Het ligt op een helling net boven Kos-Stad. Ideaal dus om vanuit Kos-Stad Asklepieion te bezoeken. Vroeger werden er bij Asklepieion offerrituelen uitgevoerd voor de god van geneeskunde. Darnaast werden er mensen behandeld op het terrein van Asklepieion. Asklepieion is opgedeeld in verschillende terrassen met tempels. Zo heb je het bovenste terras met de grote tempel, het middelste terras met de Apollotempel en het onderste terras waar waarschijnlijk de behandeling van zieken werd uitgevoerd.

Agios Stefanosbasiliek


De Agios Stefanosbasiliek is een ruïne van een basiliek die grenst aan het strand van Agios Stefanos. Doordat de ruïne aan het strand verbonden is maakt dit een van de mooiste plekken om te baden op Kos. De vervallen basiliek is vrij te bezoeken. Zeker een leuk idee voor een dagje strand op Kos.

0