dashblog logo
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4288"]

Vakantie nemen beïnvloedt jouw lichaam

By Posted on

Je lichaam is ontworpen om stresshormonen zoals cortisol en epinefrine vrij te geven wanneer het gevaar voelt. Maar de druk van het dagelijks leven kan dezelfde reactie veroorzaken. Na verloop van tijd kan dit ertoe leiden dat je meer kans krijgt om depressief te worden, aan te komen, slecht te slapen en andere gezondheidsproblemen te krijgen. Van tijd tot tijd weggaan kan jouw lichaam de kans geven om een ​​deel van de schade te herstellen.

Voel gelukkiger

De kans is groot dat je humeur tijdens de vakantie beter is dan in je dagelijkse leven. Dat gevoel kan zelfs aanhouden in de weken van planning voordat je vertrekt. Maar het is minder duidelijk of de bus na de trip net zo lang aanhoudt. De sleutel tot geluk lijkt af te hangen van hoe vaak, niet hoe lang, je wegkomt. Overwerk kan de uren opslokken die je in bed moet doorbrengen. Of familieverplichtingen of stress kunnen ervoor zorgen dat je niet in slaap valt of in slaap blijft. Dat kan je moe, duizelig, chagrijnig en zelfs ziek maken. Uitjes zijn geweldig voor dutjes. En als je je reis van tevoren plant, slaap je zowel voor als na je vakantie beter.    

Scherpere focus

Eindeloos werken met te weinig pauzes kan je hersenen beslaan. Misschien vind je het moeilijk om je te concentreren en dingen te onthouden. Tijd weg kan je mentaal en fysiek opladen, zodat je meer gefocust en energieker terugkeert. Je kunt zowel op het werk als thuis productiever worden. Te hard werken kan je bijniersysteem in overdrive sturen. Daardoor komen hormonen vrij die je immuniteit kunnen verzwakken. Op zijn beurt is de kans groter dat je verkouden of griep krijgt, en zelfs ernstiger aandoeningen zoals het prikkelbare darm syndroom. Vakanties laten je even je voet van het gaspedaal halen en laten je immuunsysteem terugveren.

Versterk relaties

Stellen die samen reizen, zeggen dat ze gelukkiger en tevredener zijn in hun relaties dan stellen die dat niet doen. Deze sterke romantische en andere sociale banden kunnen helpen om fysiek en mentaal fit te blijven, vooral als je ouder wordt. 

Gezondheidsvoordelen

Uit een aantal onderzoeken is gebleken dat tijd vrijmaken van het werk fysieke en psychologische gezondheidsvoordelen kan hebben. Mensen die op vakantie gaan, hebben minder stress, minder risico op hartaandoeningen, een betere kijk op het leven en meer motivatie om doelen te bereiken. Als je nog wat overtuigingskracht nodig hebt, vind je hier een lijst met enkele van de extra voordelen van het vrij nemen van je werk. Je hoeft niet naar het buitenland te gaan om op vakantie te gaan, je kan bijvoorbeeld grote vakantiehuizen Nederland boeken!

0