dashblog logo
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4288"]

4x de leukste uitjes vanuit Callantsoog

By Posted on

Dat je graag op vakantie gaat, betekent natuurlijk niet dat je ook iedere keer uren moet vliegen. Ook in Nederland zijn er erg mooie plekjes waar je heerlijk kunt vertoeven. Sterker nog: laatst beschreven we nog dat je in Nederland meerdere objecten van de UNESCO-erfgoedlijst vindt. In Nederland blijven scheelt je ook nog eens reiskosten natuurlijk! Callantsoog is zo’n voorbeeld van een mooi Holland plekje waar je even heerlijk geniet van de rust en de natuur. Wat is hier dan zoal te doen?

Het strand

Voor wie een snelle blik op Google Maps kijkt weet eigenlijk genoeg: Callantsoog is een echte strandplaats. Het is een relatief klein dorp met nog geen 2.500 inwoners in de kop van Noord-Holland waar je heerlijk geniet van het strand en de natuur, ook met kinderen of bijvoorbeeld een hond. Het strand van Callantsoog is relatief rustig, waardoor dit een ideale plek is voor beachvolleybal, strandvoetbal, gooien met frisbees of natuurlijk kitesurfen! Dit is een groot voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld het altijd drukke Scheveningen of Zandvoort. In Callantsoog kan je even écht tot rust komen uit uitwaaien. Ook het strand van het iets Noordelijker gelegen Julianadorp aan Zee is een aanrader.

Callantsoog is het gemakkelijkst te bereiken met de auto. Heb je echter geen auto? Geen paniek, Callantsoog is ook vrij gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Het ligt namelijk in de gemeente Schagen, wat een eigen treinstation heeft. Het is het eindstation van de trein die overdag ieder half uur vanuit Maastricht voorbij onder andere Eindhoven, Utrecht en Amsterdam komt. In Schagen pak je simpelweg de bus die in ongeveer 25 minuten naar Callantsoog rijdt. Handig!

Fort Kijkduin

Verblijf je in een vakantiehuisje in Callantsoog? Dan vind je op ongeveer 20 minuten rijden Fort Kijkduin. Dit is een oud fort dat nog stamt uit de tijd van Napoleon. Sterker nog, Napoleon zelf gaf opdracht voor de bouw van het fort vanwege de strategische ligging. Inmiddels is het fort voor Defensie natuurlijk al lang buiten gebruik, maar het is wel ongeveer 20 jaar geleden nog volledig gerenoveerd. Inmiddels vind je hier het Noordzeeaquarium en genieten jij en je kinderen hier van de wondere onderwaterwereld van de Noordzee (zonder zelf nat te worden). Toch nog een beetje geschiedenis opsnuiven? De oude muren van het fort staan nog steeds en je vindt zelfs nog meerdere oude kanonnen.  

Natuurgebied Het Zwanenwater

Het Zwanenwater is een natuurgebied van ruim 600 hectare groot in Callantsoog. Hier kan je urenlang prachtig wandelen door de duinen en langs twee meren, waar je als je geluk hebt een écht lepelaar aantreft. Het natuurgebied is vooral een aanrader voor liefhebbers van vogels, er bevinden zich namelijk ruim 100 verschillende vogelsoorten. Ben jij een wandelaar en houd je van natuur? Dan is Het Zwanenwater absoluut de moeite waard. 

Den Helder

Blijf je wat langer in Callantsoog? Dan is het ook een aanrader om een dagje naar Den Helder te gaan, de meest noordelijke stad van Noord-Holland op het vaste land. Het is geen heel grote stad, maar je kan er wel onder het genot van een kop koffie genieten van langsvarende boten in de mooie haven. Tips om in Den Helder zeker te bezichtigen zijn de Rijkswerf Willemsoord en oorlogsmuseum Atlantikwall Centrum.

0