dashblog logo
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4288"]

Top 10 bezienswaardigheden in Bangladesh

By Posted on

Bangladesh is een land in Zuid-Azië, dat voor het grootste gedeelte grenst aan buurland India en voor een klein gedeelte aan Myanmar. Het is een zeer waterrijk land, met een grote delta waar de rivieren de Ganges en Brahmaputra elkaar treffen. De Bengaalse natuur bestaat door het vele water dan ook uit veel moerasachtige gebieden en mangroves. Toch kent het land ook vele bossen waar zeldzame flora en fauna voorkomen. Het bekendste voorbeeld hiervan is de aanwezigheid van de Bengaalse tijger. Bangladesh is een uitermate interessant land voor een prachtige rondreis. Maar wat te doen in Bangladesh? Er zijn best veel bezienswaardigheden in Bangladesh, waarbij je kennis maakt met de steden, de natuur en de lokale bevolking. Heb je een beetje hulp nodig met wat te doen in Bangladesh? Neem dan onderstaande top 10 bezienswaardigheden in Bangladesh even door.

1. De theeplantages in Srimangal

Srimangal is een gebied dat vol staat met groene theeplantages. Bangladesh is nog steeds een theenatie waar verschillende soorten thee vandaan komen. In dit gebied kun je genieten van het uitzicht over de prachtige theeplantage met erbij een groot bebost gebied. Proef hier ook de zeer speciale ‘Seven layer tea’. In deze thee zitten 7 verschillende soorten theekruiden. De omgeving leent zich uitstekend om een fiets te huren om alles te verkennen. Naast de theeplantages kun je in het gebied ook mooie en bijzondere flora en fauna spotten.

2. Dhakeshwari tempel in Dhaka

In de Bengaalse hoofdstad Dhaka zijn veel van de bezienswaardigheden in Bangladesh te zien. Waaronder ook de nationale Hindoeïstische Dhakeshwari tempel. Het is een tempel dat niet uit één gebouw bestaat, maar uit verschillende huisjes met puntdaken. Het gehele tempelcomplex is geschilderd in een vrolijke zalmroze kleur en de daken zijn rood van kleur. Dit is absoluut een zeer fotogenieke tempel.

3. Star Mosque in Dhaka

Naast het hindoeïsme, is de islam de grootste religie in Bangladesh. Dhaka staat dan ook vol met moskeeën, waaronder enkelen als belangrijke bezienswaardigheden in Bangladesh. Zo ook de Star Mosque in Dhaka. Deze moskee is gebouwd in de 19e eeuw en is volledig versierd met in mozaïek gelegde sterren. Liefhebbers van historische architectuur zullen zeker deze moskee willen bezoeken.

4. Fort van Aurangabad

Het Fort van Aurangabad, Daulatabad, is een groot fort in Dakha waarvan de bouw is gestart in 1678. Hoewel het terrein van het complex ruim 73 hectare bedraagt, is het fort nooit gereedgekomen omdat de toenmalige prins met tegenslagen te kampen had en uiteindelijk dacht dat het fort was behekst. Het fort is de afgelopen decennia flink opgeknapt en geworden tot één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Bangladesh. Het fort bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder een moskee, een hamam en een gedeelte met graftombes van de toenmalige koninklijke familie.

5. St. Martin Island

Voor de nodige ontspanning moet ook gezorgd worden tijdens je rondreis en dat kan uitstekend op St. Martin Island. Dit eiland ligt voor de Bengaalse kust en ligt in de Bay of Bengal. Het eiland is zes kilometer groot en is een waar paradijs vol met langgerekte witte stranden met vooral heel veel palmbomen en een blauwe zee. Hier kun je op het strand ontspannen, maar je kunt ook de vissers aan het werk zien.

6. De Sundarbans

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Bangladesh die je gezien moet hebben zijn de Sundarans. Dit zijn ‘s werelds grootste mangrovebossen die zich in de rivierdelta van de Ganges bevinden. Het is een groot Nationaal park dat is opgenomen op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. In dit gebied krijg je de kans om bijzondere fauna te spotten, zoals de Bengaalse tijger, axisherten, slangen, krokodillen en ontzettend veel tropische vogelsoorten.

7. Cox’s Bazaar

Nog zo’n tropisch paradijs dat je niet mag missen is Cox’s Bazaar. Dit is het langste zandstrand ter wereld. Het strand is ongeveer 125 kilometer lang er erlangs staan vele palmboombossen. Op de stranden zie je regelmatig vissersbootjes en kom je gemakkelijk in contact met de lokale vissers. In dit gebied staat een eco-resort vanwaar je prachtige uitzichten op het strand hebt. Het is zeker de moeite waard om hier te overnachten.

8. Chittagong Hill Tracts

In het uiterste zuiden van Bangladesh liggen de Chittagong Hill Tracts. Dit is een prachtige natuurlijk omgeving dat zich uitstekend leent voor prachtige wandeltochten. Tijdens je wandeltochten kom je wilde olifanten tegen en maak je kennis met de lokale bevolking die prachtige kleurige textiel maakt.

9. Nijum Dwip

Wil je het plattelandsleven van Bangladesh zonder enige vorm van luxe leren kennen? Dan moet je naar Nijum Dwip. De bevolking hier leeft ver van de beschaafde wereld en ook jij krijgt de kans om hier onderdeel van uit te mogen maken. Vooral als je avontuurlijk bent aangelegd is dit een belevenis om nooit te vergeten. Hier worden geiten nog met de hand geslacht en voor jou op het vuur geroosterd. In dit gebied beleef je het echte rauwe leven van Bangladesh.

10. Paharpur

Paharpur is een boeddhistisch klooster dat aan de voet van de Himalaya ligt. Het klooster staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het klooster is helemaal versierd met allerlei mooie en eeuwenoude afbeeldingen. Naast het klooster is de gehele omgeving rond Paharpur de moeite van het ontdekken waard. Vooral als je liefhebber bent van Aziatische architectuur, dan kom je hier veel bijzondere gebouwen tegen.             

0