Wie ‘Diarios de motocicleta’ – vrij vertaald het dagboek van een motorfiets – wil bekijken, haalt meteen twee vliegen in één klap in huis. Het verraadt meteen waarom deze film thuishoort in de top 10 mooiste reisfilms. Voor de liefhebbers van de geschiedenis grasduin je in het verleden van het leven van Che Guevara en anderzijds levert deze filmprent wondermooie beelden op van het Zuid-Amerikaanse continent doorheen verschillende landen. Deze ontzagwekkende film is gebaseerd op de memoires van Che Guevara. In de periode voor dat hij een iconische en illustere Latijns-Amerikaanse revolutionair werd. Het is een publiek geheim dat dit één van de beste reisfilms is die ooit werd gemaakt met een maatschappelijke achtergrond.
Che Guevara voor dat hij de bekende revolutionair werd
‘The Diarios de motocicleta’ verzamelt biografische bewegende beelden van de destijds nobele onbekende 23-jarige Ernesto Guevara. Enkele jaren later zou hij internationaal bekend worden als de iconische marxistische guerilla commandant en het revolutionaire boegbeeld Che Guevara. Guevara (vertolkt door Gael Bernal) en zijn vriend Alberto ‘Mial Granado (Rodrigo De La Serna, Guevara’s echte achterneef) rijden acht maanden lang met een motorfiets door Zuid-Amerika en meer dan 14.000 kilometer. Dit maakt ‘Diarios de motocicleta’ één van de beste reisfilms.
Werken in een leprakolonie in Peru is de basisgedachte
Een semester voor dat Ernesto ‘Fuser’ Gevara zijn medische graad moet halen in 1952, verlaat hij samen met zijn oudere vriend Alberto Granado – een biochemicus – Buenos Aires om door Zuid-Amerika te reizen. Hoewel er aan het einde van hun reis een mikpunt is – ze zijn van plan om in een leprakolonie in Peru te werken – is het hoofddoel in eerste instantie een avontuurlijke tocht te ondernemen. Ze willen zoveel mogelijk zien van Zuid-Amerika gedurende de 14.000 kilometer lange reis. Granado heeft nog een andere doelwit voor ogen en wil zoveel mogelijk vrouwen betoveren.
Liefhebbers van films over reizen worden meteen vastgegrepen in het avontuur. Hun geplande route is ambitieus en brengt hen naar het noorden van de Andes, langs de kust van Chilli, door de Atacama woestijn en de betoverende Peruaanse Amazone om zo Venezuela te bereiken. Het contrast tussen de armoede van de inheemse boeren en de betere middenklasse stemmen beide boezemvrienden tot nadenken… Zelden kom je films over reizen met zo een politiek spiegelbeeld van de maatschappij tegen.