dashblog logo
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4288"]

Texel, de parel in de Waddenzee

Ons leven draait het afgelopen jaar vooral om Covid-19, of in ieder geval om de maatregelen die zijn getroffen omtrent het virus. 2020 werd daardoor voor iedereen een ander jaar dan gepland was en het lijkt erop dat ook 2021 nog wel even in hetzelfde tempo doorgaat. Volgens de overheid moet iedere Nederlander zo’n beetje in het derde kwartaal van dit jaar gevaccineerd zijn, wat betekent dat ook de komende zomer er weer anders uit kan gaan zien dan we gewend zijn.

weids strand op texel

Onzekerheid over de buitenland vakantie in 2021

Waar normaal gesproken veel Nederlanders in de zomer erop uittrekken om vakantie te vieren in het buitenland, is daar nu een hoop onzekerheid over. Wil je niet op vaccinaties wachten en nu al een vakantie gaan plannen voor zomer 2021? Dan kun je het beste een vakantie in eigen land gaan plannen. Wil je die vakantie het liefst op een plek vieren die toch anders aanvoelt, dan is Texel een goede optie. Dit Waddeneiland heeft namelijk ellenlange stranden en prachtige dorpjes. Wat veel mensen niet weten is dat Lonely Planet het eiland in 2016 uitriep tot een van de mooiste bestemmingen van Europa. Lees verder als jij dit eiland, zoals velen voor jou, wil gaan bezoeken en benieuwd bent naar tips.

natuur op texel

Wandelen en uitwaaien

Op Texel kun je de meest uiteenlopen dingen doen. Een van de dingen waar het eiland vooral bekend om is, is zijn heerlijk stranden om op te wandelen. Vooral als je buiten het hoogseizoen gaat, heb je hele stranden voor jezelf en hoef je geen mens tegen te komen. Ideaal als je even lekker wilt uitwaaien. Met ruim 30 kilometer aan zandstrand is er keuze genoeg. En na een flinke wandeling of zonsessie kun je een van de vele strandpaviljoens bezoeken, ervan uitgaande dat die binnen nu en een paar maanden weer open mogen. Ook leuk: je kunt de vuurtoren beklimmen. Daar moet je dan wel 118 treden voor trotseren, maar dan krijg je een prachtig uitzicht en bevind je je in de enige vuurtoren in Nederland waar je aan drie kanten over zee uit kunt kijken.

Zeehonden spotten in een RIB-boot

Ben je op zoek naar wat meer avontuur, dan kun je met ruim 75 kilometer per uur met een zogenaamde RIB-boot zeehonden gaan spotten. Je vaart dan richting Noorderhaaks en met een beetje geluk komen ze heel nieuwsgierig richting de boot gezwommen. Een echt onvergetelijke ervaring! Tip: voorin zitten terwijl het regent is niet zo’n heel goed plan, want de druppels voelen dan aan als hagel.

vakantie op texel

Interessante dorpjes

De grootste stad op het eiland Texel is Den Burg. Neem ‘groot’ hierbij niet al te serieus, want de stad heeft zo’n 7.000 inwoners. Eigenlijk is het dus een heel klein dorp, maar door de vele hotels, restaurants en winkels voelt het als veel meer dan dat. Het is dé plek om je aankopen te doen. Maar Texel heeft veel meer te bieden: ga bijvoorbeeld naar het prachtige Oosterende. Door velen gezien als het mooiste dorp van het eiland: de schattige straatjes en steegjes met oude gevels sluit je direct in je hart. Of ontdek Oudeschild, het enige dorp dat direct aan zee ligt en daardoor over een grote haven beschikt. 

strand op texel

Texel is ideaal om te fietsen

Als je naar Texel gaat, neem dan zeker een fiets mee! Je kunt er namelijk heerlijk fietsen en op veel plekken is geen verkeer. Natuurlijk kun je ook erg makkelijk een fiets huren op het eiland. Heb je geen hele goede conditie en fiets je niet veel? Misschien is het huren van een elektrische fiets dan verstandig. Aangezien je je namelijk op een eiland bevindt, staat er vaak wind en als die wat straffer is, dan kan een fietstochtje zwaar worden. Sla zeker de natuurgebieden De Hors (hier zie je het ontstaan van nieuwe duinen), Utopia (spot hier talloze vogelsoorten) en De Slufter (de enige plek in Nederland waar de zee ongehinderd kan binnenstromen) niet over. En aangezien er meer schapen dan mensen op het eiland wonen, hoef je ook niet lang te fietsen voor je wat van deze dieren tegenkomt.

vuurtoren texel

Heerlijke proeverijen op het eiland

Ook als het regent hoef je je niet te vervelen op Texel. Zo zijn er op verschillende plekken op het eiland heerlijke proeverijen te vinden van lokale producten. Zo kun je bij Kaasboerderij Wezenspyck volop Texelse kaas proeven in de overdekte boerderijwinkel. Bij elk type kaas dat wordt gemaakt staat een bakje met klein gesneden blokjes die je kunt proberen. Heb je je favoriet te pakken? Dan kun je gelijk een portie meenemen voor thuis! Achterin de winkel vind je nog meer vertier: zo kun je op de foto met een grote Texelse kaas en mee met een rondleiding die je langs de kaasmakerij zelf brengt. Leer je gelijk meer over het proces! Een andere optie is Hoeve Vrij en Blij, waar je aan het juiste adres bent voor eigen gemaakte Texelse schapenkazen en Texels Lamsvlees. Heb je mooi je eten voor ‘s avonds als in de pocket.

0