dashblog logo
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4288"]

Reistoestemming VS

By Posted on

Er reizen jaarlijks erg veel mensen naar de Verenigde Staten, maar het is ook niet ongebruikelijk dat er geen rekening gehouden wordt met de reistoestemming. Om naar Amerika te mogen reizen, dien je namelijk over een ESTA-reistoestemming te beschikken. Deze reistoestemming is ingezet vanaf 2009 om reizigers van bepaalde landen toch nog te controleren. Voorheen konden reizigers van de zogenaamde Visa Waiver landen namelijk zonder visum naar de VS reizen, hierbij zou er weinig tot geen controle uitgevoerd worden waardoor er eventuele veiligheidsrisico’s kunnen optreden. Om dit te beperken is het ESTA in leven geroepen. 

Wat is ESTA?

ESTA, ook wel het Electronic System for Travel Authorization, is een elektronische reistoestemming die aan het paspoort van de reiziger gekoppeld wordt. Tijdens het boarden van vluchten wordt er dan een check uitgevoerd of deze reiziger ook daadwerkelijk een ESTA toegekend heeft gekregen. Indien hier geen sprake van is, wordt de reiziger geweigerd voor de vlucht. Voor de luchtvaartmaatschappij staat er namelijk een boete op voor iedere reiziger die geen geldige reistoestemming bezit. Het bezitten van een ESTA voor Amerika garandeert ook niet de uiteindelijke toelating, de Amerikaanse douane beslist uiteindelijk welke reizigers daadwerkelijk het land mogen betreden. 

Kan ESTA worden afgekeurd?

Het is mogelijk dat de reistoestemming niet wordt toegekend, in deze gevallen is er nog mogelijkheid om een visum aan te vragen. De reiziger mag dan op het visum alsnog naar de VS reizen. Het visum aanvraag proces kan enkele weken in beslag nemen, ook wordt de reiziger op deze manier uitvoerig gescreend. Hierdoor is het wel mogelijk om een visum aan te vragen. Echter, de kosten van een visum Amerika zijn ook een stuk hoger dan de kosten van het ESTA. 

Een ESTA kan afgekeurd worden om verschillende redenen. Er worden onder andere een aantal algemene veiligheidsvragen gesteld op het ESTA formulier. Hier worden dingen gevraagd omtrent het crimineel en medisch verleden van de reiziger. Ook worden er vragen gesteld om te bepalen of de reiziger in het verleden de voorwaarden voor een visum heeft overschreden. Het is niet aangeraden om deze vragen niet naar waarheid in te vullen, er wordt namelijk gebruikgemaakt van verschillende databases om te bepalen of de vragen juist zijn ingevuld. 

ESTA goedgekeurd

Is het ESTA goedgekeurd? Dan is het mogelijk om gedurende twee jaar zo vaak naar Amerika te reizen als gewenst. Er zit wel een maximumverblijfsperiode aan verbonden van 90 dagen. Komt jouw paspoort in tussentijd te vervallen? Dan vervalt ook de ESTA. Dit heeft te maken met het feit dat de ESTA aan het paspoortnummer is gekoppeld, en een nieuw paspoort heeft natuurlijk een ander paspoortnummer.

Je kunt het ESTA eenvoudig aanvragen op de website: esta-aanvragen.nl.

0