dashblog logo
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4288"]

Leuke activiteiten voor je vakantie in de achterhoek. Ken je Winterswijk al?

By Posted on

De zomer is weer voorbij, en dus de zomervakantie ook. Dat betekent een einde aan de lange avonden buiten, bbq’s en afkoelen in het zwembad. Gelukkig gloort de najaars vakantie al weer en kun je ook in de herfst heerlijk er tussen uit. Een van de meest populaire bestemmingen van de afgelopen jaren is een vakantiepark. Niet zo gek, want daar geniet je zowel van de privacy van je eigen bungalow, maar zijn er op het terrein allerlei activiteiten en leggen kinderen makkelijk contact. Dit keer wat anders dan tips met bezienswaardigheden voor een stedentrip, deze keer kijken we naar Winterswijk om te zien wat daar allemaal te doen is.

De achterhoek heeft sowieso veel activiteiten waar je van kunt genieten en activiteiten Winterswijk zijn er ook voldoende! Bezoek een museum, laat je betoveren door de natuur, ontdek de steengroeve of struin rond op de markt. Ontdek de mooiste plekjes van het veelzijdige dorp Winterswijk. Dit kan per fiets of te voet!

Zo zijn er ruim 300 rijksmonumenten en lokale monumenten in het gezellige centrum van dit dorp in de Achterhoek en de prachtige, bijzonder kleinschalige buitenwijken. Een overzicht van de belangrijkste to-do’s en must-sees in Winterswijk en omgeving.

Stadsmuseum Groenlo

Stadsmuseum Groenlo is de eerste plek die we onder de aandacht willen brengen. In dit museum draait alles om de 80 jarige oorlog. Deze duurde van 1568 – 1648 en was een machtsstrijd om het geloof. Aan de ene kant stond de katholieke Spaanse koning en aan de andere de protestantse opstandelingen. Groenlo, in die tijd Grol genoemd, was het middelpunt van deze oorlog en werd daardoor enorm versterkt en een vestingstad waar met respect over gesproken werd. Leer alles over hoe soldaten uit heel Europa naar de Achterhoek kwamen om te vechten en wat dat met de omgeving heeft gedaan.

Op zoek naar rust en ruimte? Ook dat kan in de omgeving van Winterswijk! In Het Nationaal Landschap Winterswijk vind je veel wandelroutes die je via kleine landweggetjes langs de mooiste plekken in de Achterhoek leiden. Het totale gebied beslaat 22.000 hectare, waar je molens, landerijen, bossen, beekjes en de meest prachtige natuur vindt. Een dikke aanrader!

Avontuurlijk fietsen

Liever wat actie? Ook dat is mogelijk in en rond Winterswijk met vele MTB routes. Ook deze routes lopen door Nationaal Landschap Winterswijk, met een route van 38 km en 12 km aan spannende singletracks. Zowel gevorderden fietsers als beginners kunnen hier hun hart ophalen. Recreatiegebied Hilgelo is onderdeel van de route en tijdens deze tocht moet je zelfs over de Winterwijkse Berg. Dit is een zwarte route door de zware klimmetjes en echte hoogtemeters. Verder fiets je door het Korenburgerveen, de Bekendelle en het Gonninkbos. Onderweg dorst of honger? Geen enkel probleem, omdat je vele horecagelegenheden tegen zult komen.

Mocht je graag wandelen en wat meer over het gebied en Winterswijk zelf te weten willen komen, dan kun je verschillende excursies of routes met gids nemen. Zo leven er veel reeën in en rond Winterswijk (hoogste reeën dichtheid van Nederland), maar ook fazanten, hazen en bijzondere vogels. Boek een zogenaamde Wild Kiek’n Safari en kom alles te weten over de natuur in de Achterhoek! Hierbij ga je met (stille) elektrische buggy’s op pad en heb je extra veel kans om wild te zien.

Deze safari duurt zo’n drie uur en onderweg krijg je een hapje en wat te drinken. Aangezien de meeste dieren tegen zonsondergang op pad gaan, doe jij dat bij deze tocht ook. Je vertrekt aan het eind van de middag.

0