dashblog logo
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4288"]

Ijsland ontdekken zonder failliet te gaan

IJsland is een magische plek. Het is het land van schapen, noorderlicht, vulkanen met onuitspreekbare namen (zoals “Eyjafjallajökull”), ruige landschappen, watervallen, bergen en natuurlijke warmwaterbronnen. Het adembenemende, schilderachtige landschap voelt niet van deze wereld en is daarom des te meer het bezoeken waard. Het is een prachtig eiland vol warme, gastvrije mensen en weidse vergezichten die je nergens anders ter wereld zult vinden.  IJsland is echter wel erg duur. Hier reizen met een beperkt budget is moeilijk. Het is echter mogelijk om veel te zien zonder failliet te gaan.

Bekijk de Skaftafell-ijsgrotten

Deze prachtige ijsgrotten in het Vatnajökull National Park trekken avonturiers van over de hele wereld aan. De grotten maken deel uit van de grootste ijskap van het land en de op een na grootste van heel Europa. Ze zijn alleen in de winter toegankelijk. Tijdens rondleidingen nemen ze je mee naar de grotten waar je, gewapend met een bijl en stijgijzers, dit buitenaardse landschap kunt verkennen. 

dit mag je niet missen in ijsland

Dompel je onder in de Blue Lagoon

Hoewel de Mývatn-baden een meer ontspannende en goedkopere optie is, kun je niet ontkennen dat het beroemdste geothermische zwembad van IJsland de belangrijkste toeristische attractie van het land is. Het is misschien druk en duur, maar er is niets vergelijkbaars in de wereld. Deze enorme, melkblauwe spa wordt gevoed door mineraalrijk verwarmd zeewater van de nabijgelegen geothermische centrale. Voeg de zilverkleurige torens, rollende stoomwolken en mensen bedekt met witte modder daar aan toe, en je zult denken dat je op een andere planeet bent!

Ijsland ontdekken

Neem een Game of Thrones-tour

Het barre klimaat ten noorden van de Muur in de hitserie van HBO werd voornamelijk gefilmd in IJsland. Verken de filmlocaties tijdens een rondleiding, met zowel een- als meerdaagse opties, om een ​​kijkje achter de schermen te krijgen van deze epische serie. 

Verken het nationale park Thingvellir

Dit nationale park, en UNESCO-werelderfgoed, is om twee redenen interessant: het is de oorspronkelijke locatie van het langstlopende parlement ter wereld (Vikingen hielden hier politieke bijeenkomsten in de 10e eeuw), en het is ook waar de Noord-Amerikaanse en Europese continentale platen uit elkaar werden gescheurd… je kunt zelfs tussen de platen duiken! Er zijn hier ook enkele campings als je wilt overnachten. Toegang is gratis.

prachtig ijsland

Ga naar de Maelifell-vulkaan

De perfecte kegelvorm van Maelifell, gelegen in het Mýrdalsjökull-gletsjerpark ten noorden van Vik, geeft deze vulkaan die ‘klassieke’ uitstraling. Tijdens de zomer smelt de sneeuw om een ​​weelderig groen oppervlak bedekt met mos te onthullen. Er is genoeg te doen en te zien in het omliggende park dat vol staat met vulkanen, warmwaterbronnen en wandelpaden. In de winter zijn veel wegen in het park dicht, dus het zomerseizoen is de beste tijd om te gaan als je de vulkaan van dichtbij wilt zien. Met de auto ben je vanaf Vik in 90 minuten bij de vulkaan.

Bezoek de geisers

Door vulkanische activiteiten onder het oppervlak van IJsland zijn veel geisers, ondergrondse bronnen en thermale baden ontstaan. Strokkur, in het zuidwesten van IJsland, is momenteel de populairste geiser van het land. Deze barst elke 15 minuten uit en spuit een waterstraal van meer dan 10 meter de lucht in. Geysir, waarvan het Engelse woord geiser is afgeleid, was de eerste populaire geiser die toeristen leerden kennen, hoewel hij niet meer vaak kun je hem nog steeds bezoeken. Er is geen toegang om Strokkur (of Geysir, dat in de buurt ligt) te zien. Ga vroeg om de hordes toeristen voor te zijn die met de bus komen, want dit is een belangrijke toeristische stop.

Ijsland ontdekken zonder failliet te gaan

Neem de Golden Circle Tourist Trail

De Gouden Cirkel is een route van 230 km die langs enkele van de meest populaire locaties in de buurt van Reykjavik loopt, waaronder Gullfoss, Thingvellir en Geysir/Strokkur. Dit is de belangrijkste route voor toeristen die slechts een dag of twee komen en veel toeristenbussen rijden deze route. Andere haltes zijn de vulkaankrater Kerið, het kassendorp Hveragerði, de Skálholt-kerk en de geothermische energiecentrale Nesjavellir of Hellisheiði. Als je een voertuig hebt, begin je dag vroeg om de bussen voor te zijn. Je kunt de hele route in een paar uur rijden.

alles over ijsland

Wandel over het Laugavegur-pad

Deze 55 km lange wandelroute tussen Landmannalaugar en Þórsmörk is een even populaire wandeling voor de lokale bevolking als voor buitenlandse bezoekers. Het wordt beschouwd als een van de meest bijzondere wandelroutes ter wereld. Het biedt een prachtige verscheidenheid aan landschappen, waaronder bergen in verschillende kleuren, warmwaterbronnen en gletsjers, rivieren en meren. Het oude pad, de gezellige hutten, de gestage stroom van trekkers en de frequente wegwijzers maken het een relatief veilige en logistiek gemakkelijke onderneming. Je kunt in hutten verblijven of kamperen in de daarvoor bestemde gebieden buiten de hutten voor slechts. Je kunt de hele route in 3-5 dagen wandelen.

0