dashblog logo
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4288"]

Gran Canaria, een diamant in de Atlantische oceaan

Als je op dit moment op een wereld landkaart kijkt om te zien welke bestemmingen een negatief reisadvies hebben in verband met Corona zijn dat zo’n beetje alle landen. Er is echter een uitzondering en dat is Gran Canaria. Het Spaanse eiland op zo’n 200 km van de kust van Marokko, is dan ook een gewilde bestemming en veruit het populairste eiland van de Canarische eilanden. Ook in de winter is het er heerlijk vertoeven, omdat je er veel zonuren hebt. Wat vind je er echter nog meer?  Historische dorpen, vulkanen, hoge zandduinen, uitdagende wandelroutes, spannende attractieparken en een keuken om je vingers bij af te likken!

Cultuur snuiven in Las Palmas

Zin in cultuur en architectuur? Ga dan allereerst naar de wijk La Vegueta, wat de oudste is in hoofdstad Las Palmas. Met mooie gebouwen zoals de Santa Ana kathedraal, het Casa Consistorial en de Ermita de San Antonio Abad. Ga ook vooral het huis van Columbus, Casa de Colón en het museum dat het herbergt, bezoeken als je daar bent. Las Palmas biedt nog meer fraais, maar als je niet veel tijd hebt, hop dan op de sightseeing bus die je langs alle highlights en attracties brengt. Een andere fraaie plaats om te bezoeken is de bedevaartplaats Teror. Bekend vanwege de basiliek op de Plaza Nuestre Señora del Pino (uit 1767) dat een beeld van de heilige maagd Maria herbergt en de oude, kleurrijke woningen in de straat Calle Real de la Plaza. Kom je er op zondag, dan pik je ook gelijk de bruisende weekmarkt mee.

Las Palmas Gran Canaria

Vier een historisch carnaval

Nog even en het is weer carnaval en hoewel al veel Nederlandse steden hebben laten weten dat ze dat volksfeest in 2021 overslaan, kun je ook naar Gran Canaria hiervoor. Sterker nog, het is een van de belangrijkste carnavals van de wereld en wordt al sinds 1521 gevierd. Uiteraard is er in de loop der tijd veel veranderd nadat de destijds Genovese bevolking van het eiland, het carnaval ‘Italiaanse stijl’ introduceerden. Het Carnaval van las Palmas de Gran Canaria was ooit het eerste carnaval ter wereld dat een Drag Queen voor de feesten koos, een die de koningin vergezeld tijdens officiële activiteiten. 

Historie van Gran Canaria

Voordat de Spanjaarden met hun schepen aanmeerden op Gran Canaria, woonden er de Guanchen, de oorspronkelijke inwoners van het eiland. Er zijn twee plekken waar je de geschiedenis en de beschavingen van toen kunt terugzien. Een ervan is het archeologische park ‘Parque Arquelogico del Maipés’ bij het dorp Agaete. Dit is een heilige plaats die lijkt gecamoufleerd door de lava van een vulkaan. Hier vind je meerdere grafheuvels met zo’n 700 graven die meer dan 1300 jaar oud zijn. Een andere locatie om meer te weten te komen over de eiland historie is de grot la Cueva Pintada in het centrum van Gáldar. Het werd door een lokale boer ontdekt in de 19e eeuw, en laat prehistorische grottekeningen zien van de zon- en maankalender. Het aanpalende museum toont hoe het leven er toen uitzag. Zonder meer een fascinerende ervaring.

Galdar Gran Canaria

Vissersdorp Mogán

Mogán  is een wonderschone plaats bestaande uit twee contrasten. het was ooit een klein vissersdorp dat door het toerisme uit haar voegen is gebarsten. Toch heeft het nog altijd de oorspronkelijke charme en kun je de oude manier van de vissen zien, naast het moderne toerisme. De verschillende bouwstijlen die aansluiten bij deze contrasten probeerden aansluiting bij elkaar te vinden, maar dat is een lastige taak gebleken. Terwijl de kleine huizen van de vissers opgaan in de grijsachtige tinten van de bergen, zijn de nieuwe huizen groot en kleurrijk met balkons vol bloemen dichtbij de fonkelende zee. Wandel op je gemak door de rustige, smalle straten, eet een goed stuk vis in een van de intieme restaurants en observeer de meer dan 800 vissers die nog altijd leven van wat de zee hen geeft.

Eten in Gran Canaria

Houd je van culinaire verrassingen en van een goede keuken? Dan heb je geluk, want de uitgebreide keuken van Gran Canaria heeft de lekkerste specialiteiten. Vooral tijdens lunch en diner kun je een scala aan Canarische gerechten proeven. Beginnend bij de niet te versmaden papas arrugadas (aardappeltjes), vergezeld van de smakelijke, koude sauzen mojo verde of mojo picón om daarna ropa vieja te proeven (een soort stoofpot). Andere tips: gofio escaldao (gofio is gemaakt van graansoorten en is een ambachtelijk gerecht van de oorspronkelijke bewoners), potaje de berros (waterkerssoep) of de beste vis van het eiland: la vieja sancochada (gedroogde, zoute vis met zoete aardappelen). Als dessert schotelen ze je geweldige kazen voor zoals de Queso de Flor, over deze bijzondere kaassoort leer je overigens alles in Casa de Queso in Montana Alta. Enkele goede restaurants die we kunnen aanraden zijn: Abrasa, La Aquarela en Wapa Tapa.

Tapas Gran Canaria

0