dashblog logo
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4288"]

Een weekendje Barcelona, wat mag je niet missen?

In de afgelopen jaren is Barcelona uitgegroeid tot een van de meest populaire bestemmingen in Europa. Terwijl 5 miljoen mensen de stad hun thuis noemen, bezoeken meer dan 32 miljoen reizigers elk jaar de stad. Ondanks de drukte is een bezoek aan Barcelona zeker de moeite waard. De stad is de hoofdstad van de regio Catalonië in Spanje, een gebied dat al jaren strijdt voor onafhankelijkheid. In feite beschouwen de inwoners van Barcelona zichzelf als Catalaans, niet als Spaans.

Barcelona werd door de Romeinen gesticht als een kolonie genaamd Barcino (vergeet niet de ruïnes onder de stad te bezoeken), maar de eerste menselijke nederzettingen in Barcelona dateren eigenlijk uit het Neolithicum. De stad werd in de Middeleeuwen het economische en politieke centrum van het westelijke Middellandse Zeegebied en heeft nog steeds overal ongelooflijke gotische bouwwerken. De meer recente architectuur omvat het werk van Gaudí uit de 19e en 20e eeuw, het is kenmerkend voor elke wijk en voegt een flamboyante charme toe aan de stad.

Barcelona is ook een droombestemming voor fijnproevers. Van traditionele gerechten zoals tortilla, paella, jamón ibérico en patatas bravas tot Catalaanse specialiteiten zoals pamtomaquet (Catalaans brood met tomaat), esqueixada (gezouten kabeljauw) en bombas (gefrituurde aardappelballetjes), Barcelona is een paradijs voor fijnproevers die zich graag een weg door een nieuwe bestemming eten.

alles over barcelona

Met heerlijk eten, ongelooflijke geschiedenis en architectuur, perfect weer en een bruisend nachtleven, is Barcelona een stad die iedereen kan vermaken, hier zijn enkele hoogtepunten!

Verdwaal in de Barri Gotic

De oude gotische wijk van Barcelona (Barri Gotic) is ons favoriete deel van de stad. Het is de thuisbasis van de oudste delen, waaronder de overblijfselen van de Romeinse muur en verschillende middeleeuwse gebouwen. Het is nu een buurt vol met bars, clubs en restaurants. Hoewel het een beetje toeristisch is, is het ook het mooiste deel van de stad met smalle, kronkelende straatjes en historische gebouwen die je het gevoel geven dat je een stap terug in de tijd hebt gezet. Breng een paar uur door met verdwalen in deze wijk. Je zult er geen spijt van krijgen!

niet te missen in Barcelona

Bezoek het museum van de geschiedenis van Barcelona

Barcelona heeft een van de beste stadsmusea die er zijn. Het museum werd geopend in 1943 en herbergt meer dan 4.000 vierkante meter aan Romeinse ruïnes (onder het museum) waar je doorheen kunt lopen. Er is ook een gratis (en behoorlijk gedetailleerde) audiogids en een nauwkeurige uitleg van de exposities. Zelfs als je geen geschiedenis fanaat bent, zul je veel uit dit museum halen. Het geeft een veel beter beeld van de stad en haar verleden… en de ruïnes zijn echt geweldig!

Plaça del Rei, +34 932 56 21 00, ajuntament.barcelona.cat/museuhistoria/ca. Open van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 19.00 uur (20.00 uur op zondag). Kijk op de website voor extra details, want niet alle attracties zijn elke dag open. Entree is 7 euro per persoon.

Het Palau Reial Major

Het Palau Reial Major, gebouwd in de 14e eeuw, was de thuisbasis van de graven van Barcelona. Gelegen in de buurt van het historisch museum, huisvestte het later de koningen van Aragon van 1035 tot de 15e eeuw, hoewel het grootste deel van het paleis dateert uit de 14e eeuw. Er wordt ook gezegd dat Christoffel Columbus hier terugkeerde na zijn ‘ontdekkingsreis’ naar Noord-Amerika. Het paleis bestaat uit drie verschillende gebouwen die allemaal in verschillende tijden zijn gebouwd (waarvan er twee als gotische meesterwerken worden beschouwd). Binnen tonen de exposities een gedetailleerde geschiedenis van de stad en de regio.

Bewonder de kathedraal van Barcelona

De bouw van deze gotische kathedraal begon in de 13e eeuw en duurde meer dan 150 jaar. Officieel bekend als de kathedraal van het Heilige Kruis en Saint Eulalia, werd het ingewijd in 1339 en heeft het twee enorme torenspitsen van meer dan 53 meter hoog, kleurrijk glas-in-lood en ongelooflijk houtsnijwerk in de sierlijke en ruime hoofdkamer. Het werk aan de kathedraal eindigde pas in de 19e eeuw toen een lokale zakenman het grootste deel van de resterende kosten voor de huidige façade financierde, die originele schetsen uit de 13e eeuw volgen.

Een weekendje Barcelona

Placita de la Seu 3, +34 933 428 262, catedralbcn.org. Open van maandag tot en met zaterdag van 10.30 tot 18.30 uur (tot 17.00 uur op zaterdag) en gesloten op zon- en feestdagen. Voor degenen die willen aanbidden, is de kathedraal dagelijks geopend van 08.30 uur tot 12.30 uur en van 17.45 uur tot 19.30 uur op weekdagen (de tijden variëren enigszins in het weekend). De toegang is 9 EUR voor toeristen en gratis voor gelovigen.

Wandel door Park Güell

Park Güell is een prachtig en uitgestrekt tuincomplex van 45 hectare, ontworpen door de wereldberoemde architect Antoni Gaudí. Het dateert uit het begin van de 20e eeuw en is een van de vele werken van Gaudí in de stad die open zijn voor het publiek. Tegenwoordig is het een wereld erfgoedlocatie en een gemeentelijke tuin die gratis toegankelijk is (je hebt gratis toegang tot het grootste deel van het park, hoewel de binnen secties wel entree kosten).

Het middelpunt van het park is het hoofdterras, dat wordt omringd door een lange bank in de vorm van een zeeslang. Het park ligt vlak bij de beroemde La Sagrada Familia, dus het is gemakkelijk om beide achter elkaar te bezoeken. Het is een mooi en kleurrijk park, maar het wordt er ook druk, dus probeer vroeg te gaan of op een doordeweekse dag wanneer de drukte dunner is.

Een weekendje Barcelona dit mag je niet missen

Carrer d’Olot, parkguell.barcelona/en. Dagelijks geopend van 9.30 tot 18.00 uur van april tot oktober (sluitingstijden variëren in winter en lente). De toegang voor het interieur gedeelte is 10 EUR per persoon. Rondleidingen zijn beschikbaar voor 23 EUR. Als je kaartjes koopt, zorg er dan voor dat je ze van tevoren boekt, want ze zijn snel uitverkocht.

Lees ook: Spaanse eilanden; some insights! 

0