dashblog logo
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4288"]

De mooiste vestingstad van Nederland

By Posted on

Mooiste vestingsteden van Nederland

Het is lastig voor een blogger om de mooiste vestingstad van Nederland te benoemen. En dit omdat Nederland veel vestingsteden heeft, waarvan velen hun pracht en charmes hebben. Sommigen zijn gerestaureerd, anderen goed bewaard gebleven. Het is dan ook echt de moeite waard, als je in Nederland aan het backpacken bent of als je gewoon eens een wat andere stedentrip wilt om eens halt te houden bij een historische stad met verdedigingswerken om het te bekijken.

Geen fraaie geschiedenis

Op het moment dat de vesting gebouwd was, dat zal in de buurt van de late Middeleeuwen zijn, was Nederland geen fijn land om te wonen. Het land werd geregeerd door edelen, zij waren dan ook diegene die konden regelen dat een dorp een vestingstad kon worden, maar die edelen waren niet gediend van enige tegenspraak. Deed je dat toch; dan stond je zo op de brandstapel. In één van de mooiste vestingsteden van Nederland, Veere, wordt die geschiedenis goed in beeld gebracht in de Schotse huizen. Deze zijn vlak in de buurt van de Campveersetoren, een uniek restant van de vesting, wat nu een restaurant is. Na het bezichtigen van Veere, en misschien behoort het wel tot de mooiste vestingsteden van Nederland, wees dan blij dat je in latere tijden leeft. Wat dit betreft heeft Nederland geen fraaie geschiedenis.

De grootste verdediging

Bergen op Zoom heeft een heel groot verdedigingswerk gehad. Kilometers buiten de stad waren er forten waar de vorm nog van over is. Zo kun je bij Fort Rover een boswandeling maken, en die gracht die daar omheen liep is nu grasland, en zo goed te zien dat daar water was. Vele kilometers verderop is de Zoom en daar vlakbij het Ravelijn; een uniek fort wat nog mooi intact is. De werken hebben in die tijd geen nut gehad. De verdedigingswerken van Bergen op Zoom waren zo sterk dat de wachters in de kroeg bleven zitten toen de vijand naderde, zij wisten dat Bergen op Zoom onneembaar was. Maar hierdoor kon de vijand zo Bergen op Zoom binnenlopen; er stond toch niemand bij de poort om de vijand tegen te houden.

De hoofdstad

In een blog over de mooiste vestingsteden van Nederland mag natuurlijk Amsterdam met de grachten niet ontbreken. Een stad met een gracht er omheen, maar toen gingen de mensen buiten de gracht bouwen, en toen moest daar weer een gracht omheen. En zo is de grachtengordel gegroeid. Je had het helemaal voor elkaar als je een huis aan de gracht had, en aan overzijde van de gracht een koetshuis. Dan zat je zelf veilig, en als er geen dreiging was, dan ging je over de brug naar je koets en paarden en trok je het land in. Uiteindelijk zijn de grachten van Amsterdam zo goed als cultureel erfgoed geworden, en daarom moet het genoemd worden in de lijst als misschien de mooiste vestingstad van Nederland.

Klein maar fijn

Bourtange in Groningen

Na die enorme grachtengordel van Amsterdam is het leuk om juist een kleine vestingstad te gaan bezichtigen. Uniek, of misschien wel één van de mooiste vestingsteden van Nederland, is Bourtange in Groningen. De vesting stamt uit 1742, en het lijkt wel alsof het nieuw is.

Willemstad Noord-Brabant

Maar dat is ook in Willemstad in Noord-Brabant, Elburg in Gelderland en ook een beetje bij Hulst in Zeeuws-Vlaanderen.

Het is prachtig als de geschiedenis zo goed zichtbaar is. Het maakt het ook zichtbaar dat het verschil tussen een dorp en een stad niet in de grote zit. Hele kleine woonkernen hebben in de geschiedenis stadsrechten gekregen, en zo’n nieuwe stad als Almere nooit en is dus in feite een dorp.

Hulst Zeeuws Vlaanderen

Meeste geschiedenis

Op één april verloor Alva zijn bril. Wie is er nooit beetgenomen op één april? Maar bij het ontstaan van de één april grap zit een belangrijk verlies van een Nederlandse vijand. Alva verloor Brielle ook wel Den Briel genoemd. Omdat Brielle zo’n belangrijk punt is geweest in de Nederlandse geschiedenis m.b.t. verdedigingswerken, mag Den Briel niet ontbreken in de opsomming van de mooiste vestingsteden van Nederland. Geschiedkundig gezien zou Den Briel de absolute nummer één kunnen zijn als het over vestingsteden gaat. Het is een cruciaal keerpunt in de geschiedenis geweest, want Nederlanders kunnen niet alleen verdedigingswerken bouwen, maar zijn ook goed over water. Alva sprak over ‘geuzen’ wat Frans voor bedelaars is, maar hij kwam erachter wie de watergeuzen waren. Daarom is het een aanrader om ooit de plek te bezoeken waar dit zich allemaal heeft afgespeeld. En misschien zeg je na dat bezoek; Den Briel is de mooiste vestingstad van Nederland.

0