dashblog logo
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4288"]

De mooiste fietsroutes van Friesland

By Posted on

In Friesland vind je de meest uiteenlopende landschappen. Het noorden staat bekend om haar weidse uitzichten en natuurlijk de Waddeneilanden. Het zuid-oosten van de provincie  is bosrijk en het zuid-westen heeft enorm veel water. De mooiste fietsroutes van Friesland liggen dan ook door de hele provincie verspreid. Hieronder benoemen we de mooiste voor je. Sommige routes kun je via het knooppuntennetwerk fietsen en voor allemaal kun je een GPX download vinden voor op je fietsnavigatie of smartphone. 

mooiste fietsroutes van friesland

De ‘Lytse Marren’ fietstocht

De zogenaamde ‘Lytse Marren’ fietstocht is door ons op de eerste plaats van de mooiste fietstochten van Friesland gezet. Deze fietstocht voert door het Nationaal Landschap Zuidwest Friesland . De Lytse Marren fietstocht leidt je niet alleen langs prachtige natuur, maar heeft ook een hoge culturele belevingswaarde. Deze mooiste fietstocht van Nederland is aangepast aan het fietsroutenetwerk Fryslân. De tocht is volledig omgezet in een fietstocht met vermelding van de knooppunten van het fietsroutenetwerk. Met de Lytse Marren fietstocht ben je ervan verzekerd, dat deze langs de mooiste fietspaden van Friesland gaat, met kennis van de omgeving, cultuur en natuur van het Lytse Marrengebied. Zo fietst je bijvoorbeeld langs de Oudegaaster Brekken, wat misschien wel het mooiste fietspad van ons land is. Er zit ook een oversteek met een pontje in de Lytse Marren fietstocht, toch altijd een speciale beleving. De fietstocht gaat verder door Bolsward, bekend van de Elfstedentocht met haar monumenten en musea. Op  die manier krijg je op alle gebieden een prachtige indruk van Friesland. In het blad ‘Mijn Fryslan’ staat de Lytse Marren Fietstocht op de eerste plaats van fijnste fietstochten van Nederland. 

de beste fietsroutes van friesland

Fietstocht It Bûtertonkje

Fietstocht It Bûtertonkje (Fries voor ‘lekkerbek’) leidt je door het authentieke Friesland  en start bij de oostelijke stadsgrens van Bolsward. Via oude dijken en wegen door het Friese landschap kom je over het Brekkenpad, volgens de Friezen zelf de mooiste fietsroute van Friesland. Onderweg zie je prachtige natuur en monumenten, maar ook een mengelmoesje van van alles, zoals een brocante woonwinkel in de voormalige koeienstal van een oude boerderij in Wolsum. Eenmaal terug aangekomen in Bolsward, kun je een bezoek brengen aan De Friese bierbrouwerij. Perfect om de dag mee af te sluiten.

Afstand: 39,5 kilometer.
Download hier de volledige route.

beste fietsroutes van friesland

Fietsen rond het Tjeukemeer

Vanaf de fietspaden tijdens een rondje Tjeukemeer heb je een schitterend weids en afwisselend uitzicht, met eindeloze ruimtes en schitterende polders en dorpjes Tijdens deze fietstocht kom je onder andere langs Sintjohannesga. In de jaren ‘60 waren hier wel tien bakkerijen gevestigd. Inmiddels zijn de meeste verdwenen, maar de bakkerfenis is overeind gebleven en nu staan er nog wel een paar bijzondere fabrieken: een roggebroodfabriek, een pepernotenfabriek en de Wieger Ketellapper Koekfabriek.

Zoals de naam al zegt, fiets je met de ‘Rondje Tjeukemeer’ route helemaal rond dit prachtige meer. Het heeft een oppervlakte van maar liefst 22 vierkante kilometer en tijdens een van de mooiste fietstochten van Friesland zie je zowel de zuid- als de noordoever. Het verhaal gaat dat door stormvloeden en veenbranden hele dorpen in het water zijn verdwenen. Tijdens de fietsroute ga je dwars door Langweer, dat vooral bekend staat om het mooie oude centrum, historische gevels en de lindenhaag voor de huizen. Ook trekt het plaatsje veel watersporters, vroeger was Langweer zelfs alleen bereikbaar met de boot. De Groote Sintjohannesgaaster Veenpolder is een bijzonder overblijfsel van de vervening in Friesland waar je ook veel van te zien krijgt tijdens deze fietsroute in Friesland. Het zompige gebied is ontstaan doordat de smalle stroken land dat vaak overspoeld werd door de sloten aldaar. Vooral aan de noordzijde is het oude patroon van water en land goed bewaard gebleven.

Afstand: 63 kilometer

De mooiste fietsroutes van friesland

De mooiste fietsroutes van Friesland: Leeuwarden

Als je gaat fietsen in Friesland mag je de hoofdstad van de provincie niet overslaan. Leeuwarden heeft ontzettend veel monumenten, musea en gezellige winkeltjes. Een van de mooiste fietstochten van Friesland brengt je naar het buitengebied, aan de westkant van de stad. De tocht begint in Leeuwarden, waarna je richting het noorden fietst, via Stiens, een erg leuk dorpje en de moeite van een stop zeker waard. Vlakbij Stiens vind je het prachtige Waddengebied. Je fietst dan verder naar Marssum en maakt een lus westelijk van Leeuwarden terug naar het centrum.

Afstand: 47,2 kilometer.
Bekijk de volledige routebeschrijving hier.

fietsroutes in friesland

Fietsen op Schiermonnikoog; ook dit is een van de mooiste fietsroutes van Friesland

Op het kleinste bewoonde Waddeneiland Schiermonnikoog mogen alleen de eilandbewoners hun auto gebruiken. Het is dan ook erg fijn fietsen over de smalle autoluwe landweggetjes en de vele schelpen fietspaden. De fietsroute leidt u door afwisselende landschappen zoals duinen, prachtige weilanden en natuurlijk langs het wad. Het enige dorp op het eiland heeft een Beschermd Dorpsgezicht en vele horecagelegenheden. Natuurlijk moet je onderweg zeker een kijkje nemen op het brede strand.

0