dashblog logo
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4288"]

De mooiste bezienswaardigheden in Volendam

By Posted on

Weer of geen weer, toeristen trekken de hele dag door het bekende kleine vissersdorpje Volendam aan het Ijsselmeer. Het ligt op 30 minuten afstand, zo’n 20 kilometer ten noorden van Amsterdam in de provincie Noord-Holland. In 1357 was Volendam de haven voor het nabijgelegen Edam, totdat men een kanaal naar de Zuiderzee maakten, een ondiepe baai van de Noordzee voor een nieuwe haven. Een nieuwe gemeenschap van boeren en vissers besloot zich te vestigen in dit nietszeggende dorp met de ‘Gevulde Dam’. Doordat het zoveel historie heeft, is een dagje Volendam dan ook een echte aanrader!

Volendam is een dorp dat bruist van alle Hollandse clichés van vroeger en nu. Binnen een halve dag zie je het allemaal. Zeker als je op zoek gaat naar een fietsverhuur Volendam, kun je heerlijk op je gemak het dorp aan het Ijsselmeer ontdekken.

Verkleed je in de typische klederdracht van het dorp

Een van de bekendste dingen om te doen in Volendam is om op de foto te gaan in klederdracht in een van de vele fotostudio’s. Ter info: het kost €15 per persoon voor 1 foto maar €28,50 wanneer er 4 personen op de foto staan. Geen kosten voor kinderen, maar er zijn voorwaarden daaraan verbonden, vraag daar dus naar in de individuele winkels.

Het Volendams Museum

Ga naar het Volendams Museum! Hier leer je over de kleding, geschiedenis en cultuur van de regio tussen 1850 en 1950 in kamers die zijn versierd met antiek meubilair.  Ook de klederdracht van Volendam is te zien in dit museum. Het Volendamse Museum is een thema museum waar je meer te weten komt over de geschiedenis en mythologie van Volendam. Het omvat zowel schilderijen als nagemaakte stukken en scènes uit het leven met behulp van historische materialen en kleding. Volwassenen betalen 4 euro, terwijl kinderen 2 euro betalen.

De haven van Volendam

Volendam is een vissers- en recreatiehaven aan de oevers van het Ijsselmeer. De haven van Volendam, die wemelt van de historische zeilschepen, is het meest levendige element van de oude vissersgemeenschap. Ontspan op een caféterras in de middagzon en bezoek vervolgens de kraampjes die gezouten haring, gerookte paling en garnalen kroketten verkopen. Wandelen door de haven van Volendam is ook iets wat hoog op je to-do lijstje moet staan! Er zijn een paar eetgelegenheden en souvenirwinkels. Maar er is ook het Van Den Hogen hotel-restaurant met een prachtig uitzicht op het meer, evenals het museum “Beleef Volendam” en kleine winkeltjes.

Vanuit de jachthaven kun je ook een veerboot nemen naar Marken, dat aan de andere kant van het meer ligt. De Volendam Marken Express is de naam van deze veerboot en de heen- en terugreis kost zo’n vijftien euro. De website ervan bevat informatie over de vertrektijden en geeft je de mogelijkheid om tickets te kopen. Gezien de soms flinke drukte is het verstandig om vooraf je ticket te kopen om te voorkomen dat je op de volgende afvaart moet wachten.

De molen die bekend staat als “De Kathammer”, staat aan de Achterdichting Weg, net buiten Volendam. Deze molen kan ook bezocht worden, zij het alleen in bepaalde periodes van het jaar en voor groepen. Direct grenzend aan de enorme parkeerplaats “Strandweg” is er zicht op een voetgangersbruggetje. Hierdoor kunnen bezoekers de velden rondom de molen verkennen, evenals verschillende klassieke Nederlandse huizen in de omgeving. De fraaie woningen hier hebben puntdaken en kleurrijke gevels, meestal blauw, groen, oranje, in sobere en donkere tinten. Deze woningen hebben een piepklein waterkanaaltje ervoor waar je de weerspiegeling van de huizen in het water kunt zien.

0