dashblog logo
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4288"]

De leukste dingen om te doen in Krakau, Polen

Krakau is een van de mooiste steden van Europa; een jonge en levendige stad met charmante geplaveide straatjes in de oude stad, omringd door een grote stedelijke groene gordel. Bovendien heeft het betaalbare restaurants en accommodatie! De oude stad werd gespaard tijdens de Tweede Wereldoorlog, waardoor je er nog heerlijk door de kleine, oude straatjes kan slenteren. Hieronder de leukste dingen om te doen in Krakau, Polen.

Oud Krakau

Dwaal door de charmante straten van de oude binnenstad van Krakau. Hoor de muzikanten spelen, zie hoe kunstenaars schilderen en pak een smakelijk ijsje. Het voelt echt alsof je in Italië bent, maar dit zijn de prachtige straten van Polen! Rynek Glowny is het grootste marktplein van Europa en was ooit een belangrijke handelsplaats. Overdag worden er veel activiteiten gehouden, zoals optredens, live muziek, markten en meer.

Geniet van de zon en het Poolse straatleven op een van de vele terrassen, mensen kijkend en genietend van de drukte van de stad. Of bezoek het in de winter om het plein bedekt met een deken van sneeuw en de twinkelende lichtjes van de beroemde kerstmarkten van Krakau te zien.

De leukste dingen om te doen in Krakau Polen

Krakau was ooit een belangrijk handelscentrum en een groot deel van de handel vond plaats in de Sukiennice kledinghal. Vroeger werden er producten als specerijen, leer en zijde verkocht. Tegenwoordig is de hal nog steeds erg populair, maar nu zijn er restaurants en souvenirwinkels. De hal is een prachtig middelpunt van het marktplein, splitst het plein in tweeën en strekt zich bijna over de gehele lengte uit.

Mariakerk

Een van de iconische bezienswaardigheden van Krakau is de Mariakerk, ook gelegen aan het centrale plein. Het interieur van deze kerk is versierd met helder blauw en oogverblindend goud en kan bezocht worden door slechts een paar Poolse zloty bij de ingang te betalen. Houd er rekening mee dat de ingang zich aan de zijkant van de basiliek bevindt. Beklim bovendien de 239 treden naar de top van de toren voor een prachtig uitzicht over de stad. Elk uur gaat er een raam open waar een trompettist een traditioneel toneelstuk opvoert in de hoogste toren van de Heilige Maria. Het geluid van de trompet weergalmt over het hele plein!

Barbican en St. Florian’s poort

De Barbican was ooit onderdeel van een middeleeuwse verdediging die nog steeds aan de buitenrand van de oude binnenstad van Krakau staat. Een ophaalbrug van de Barbican over de stadsgracht was de enige ingang naar de oude stad. Recht tegenover is de St. Florianpoort, die tegenwoordig de belangrijkste toegangspoort tot de oude stad is. Als je door de poort gaat, kom je direct in een van de beroemdste promenades van Krakau: de Florianska-straat.

bezienswaardigheden in Krakau

Wawel-kasteel

Gelegen op een heuveltop, net buiten de oude binnenstad van Krakau, ligt het prachtige Wawel-kasteel. Het vrij toegankelijke terrein van het complex is een fantastische plek om te wandelen en te genieten van een geweldig uitzicht over de stad. Om het kasteel zelf te betreden, is het kopen van een kaartje verplicht. Bezoek daarnaast de kathedraal, de koninklijke tuinen en de drakenholen (grot onder het kasteel). Wawel-kasteel was in 1978 een van ’s werelds eerste UNESCO-erfgoedlocaties!

Zoutmijnen en de Joodse wijk

Ga diep onder de grond de zoutmijnen in en ervaar complete stilte. Wieliczka is een bizarre, 700 jaar oude, ondergrondse zoutmijn, met een verbluffende grootte van 300 kilometer! Via een rondleiding van 2 uur kun je enorme kapellen bezoeken die in de rotsen zijn uitgehouwen, daarnaast vind je er ook kamers en heldere meren! De tour neemt je mee onder de grond tot 135 meter diepte over een lengte van 3 kilometer, dat is slechts 1% van de totale omvang van de mijn! De mijnen liggen ongeveer 35 minuten buiten Krakau. Je kunt er zelf naartoe gaan met de auto of het openbaar vervoer (50 min) of je kunt ook een volledig begeleide tour boeken vanuit Krakau.

bezienswaardigheden in Krakau Polen

De Joodse wijk (Kazimierz) is een van de grootste wijken van Krakau. De straten hier voelen anders aan en er is een buitengewone sfeer van ongelooflijke gebouwen, kleine cafés, winkels en heerlijke restaurants. De relaxte sfeer en levendigheid op straat maken het de ideale plek om lekker rond te dwalen! Bezoek de Okraglak, een ronde markthal met marktkraampjes en lokale artiesten. Leer meer over de geschiedenis van de Joodse wijk door een bezoek te brengen aan de oudste synagoge in Krakau.

Straatkunst in Krakau

De straten van Krakau zijn gevuld met kunst van straatartiesten. Grotere en kleinere muurschilderingen in allerlei kleuren en vormen zijn te ontdekken tijdens een street art tour. We vonden een heleboel geweldige muurschilderingen in de Joodse wijk. Ga zelf op ontdekkingstocht!

De leukste dingen om te doen in Krakau
0