dashblog logo
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4288"]

Vakantie naar Georgië geboekt? Dan moet je ook zeker Mtskheta bezoeken

By Posted on

Heb je een vakantie naar Georgië gepland? Dan staat een bezoek aan Tbilisi, Kutaisi en Gori, de geboorteplaats van Stalin waarschijnlijk op je planning. We raden aan om ook de stad Mtskheta aan dit lijstje toe te voegen, en hier is wel waarom.

Mtskheta is gelegen op slechts 40 minuten rijden van Tbilisi en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst als een van de oudste steden van Georgië. Deze voormalige hoofdstad wordt al bewoond sinds 1000 v Christus en telt tal van bezienswaardigheden. Ondanks het feit dat het gaat om een voormalige hoofdstad is het erg klein en kun je de Mtskheta bezienswaardigheden verkennen in een paar uurtjes.

Mtskheta bezienswaardigheden

Dzjvariklooster

Dit klooster is een van de oudste christelijke kloosters van het land. Het is gelegen onderweg naar de stad Mtskheta en dateert uit de zesde eeuw. De naam is afgeleid van het woord ‘kruis’ en verwijst naar een groot houten kruis dat hier vroeger stond.

Svetitschoveli-kathedraal

De Svetitschoveli-kathedraal is niet alleen een architectonisch pareltje waardoor het een bezoek waard is tijdens je vakantie naar Georgië, maar er hangen ook twee interessante verhalen aan vast. Zo gelooft iedere Georgiërs dat de naadloze mantel van Christus hier ligt begraven. Een tweede legende die de ronde doet over deze kathedraal is dat koning Giorgi de opdracht gaf om de rechterhand van de architect te amputeren zodat hij nooit nog zoiets moois opnieuw kon bouwen.

Chateau Mukhrani

Dit 19e eeuwse kasteel is een echte must tijdens je vakantie naar Georgië als je van wijnen houdt. Met tal van wijnkelders is dit de beste plaats om de geschiedenis van het wijn maken in Georgië te ontdekken. Tijdens een tour proef je niet alleen de heerlijke exemplaren, maar verken je ook de prachtige tuinen rondom het kasteel. Wie nog tijd over heeft, kan het nabijgelegen restaurant bezoeken om er de heerlijke typische lokale gerechten te proeven.

Bebris Tsikhe

Bebris Tsikhe is een van die Mtskheta bezienswaardigheden die nooit weet te ontgoochelen. Hoewel dit op een heuvel gelegen kasteel zwaar beschadigd is en dus niet veel meer is dan een ruïne, is het nog steeds de moeite waard om te bezoeken. Vanaf dit punt heb je immers een adembenemend zicht op de omgeving.

Samtavisi

Samtavisi is een perfect voorbeeld van Georgische middeleeuwse architectuur. Het bouwwerk dateert van de elfde eeuw, maar het is doorheen de eeuwen verschillende keren getroffen door aardbevingen. Hierdoor is het grootste deel wat je ziet een reconstructie die dateert uit de 15e en 19e eeuw. Enkel de oostelijke muur is een deel dat nog origineel is. Desondanks is het een van de Mtskheta bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens je vakantie in Georgië.

Shio Mgvime

Deze bezienswaardigheid is op zo’n 13 kilometer van Mtskheta gelegen. Het middeleeuwse klooster is verborgen in een diepe kloof die in gebruik was tijdens de zesde eeuw door zo’n 2000 monniken. Maar het meest indrukwekkende aan deze plaats zijn de vele grotten rondom het klooster. In een van deze grotten leefde immers Shio Mgvime, een van de stichters van het christendom in Georgië.

Salobie

Letterlijk vertaalt betekent dit ‘een plaats om bonen te eten’. En dat raden we je dan ook aan tijdens een bezoek aan Mtskheta. In dit traditionele eetcafé, gelegen aan de ingang van de stad kun je een heerlijke zwarte bonen stoofpot eten aan een erg schappelijke prijs. Toeristen komen hier graag omdat hier typische Georgische gerechten worden geserveerd terwijl de lokale bevolking graag hier eet omdat de maaltijd wordt vergezeld met muziek. Probeer zeker eens de taaie deegpasteitjes Khachapuri, een soort kaasbrood, of Mchadi, wat traditioneel maisbrood is. Wedden dat je hier je beste maaltijd van je vakantie eet?

Armazi

Gelegen op een drietal kilometer van het treinstation van Mtskheta vind je deze oude kapel. Vanaf deze kapel leidt er een pad de bergen in naar een oud fort uit de 2e eeuw. Het fort bestaat onder meer uit een oud bad, verschillende graven en een toren, maar enkel de toren is nog goed bewaard gebleven. Niet alleen het fort, maar ook het uitzicht op de mooie natuur is de stevige wandeling waard.

0