dashblog logo
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4288"]

Kanovakantie in Zweden

By Posted on

Zweden. Het land van ABBA, IKEA, Spotify en Pippi Langkous. En zijn prachtige, ongerepte natuur, niet te vergeten. Alleen al omwille van zijn frisse lucht en uitgestrekte bossen behoort Zweden tot de schoonste landen ter wereld. Niet voor niets is een kanovakantie in Zweden de ideale manier om in contact te komen met deze schone natuur.

Het Scandinavische land heeft bovendien ook nog eens miljoenen liters helder water in overvloed. Zweden telt wel 96.000 meren. Variërend van kleine plasjes tot het gigantische Vänermeer. Met zijn oppervlakte van 5655 km² is het ‘Vänern’ zelfs het derde grootste meer van Europa.

Tel daar bij een indrukwekkend rivierennetwerk en je begrijpt meteen waarom kanovaren in Zweden zo populair is. Hoor je de lokroep van de Zweedse wildernis al? Lees dan snel verder wat je allemaal moeten weten voor je kanovakantie in Zweden.

De Zweedse wildernis in

Als je Eddie Vedders ‘Into the Wild‘-soundtrack zou vertalen naar een landschap, dan leek het verdacht goed op Zweden. De uitgestrekte Zweedse bossen bestrijken meer dan de helft van het Scandinavische land.

Elanden, rendieren, wolven, lynxen, veelvraten, bevers en beren voelen zich helemaal thuis tussen de sparren, dennen en jeneverbessen van het noorden. De rivieren barsten dan weer van vissen zoals Atlantische zalm en forel. Hieronder ontdek je alvast drie populaire waterwegen als je wil kanovaren in Zweden.

De gezapige Klarälven

De grootste en belangrijkste stroming in het uitgebreide Zweedse rivierennetwerk luistert naar de naam de Klarälven. ‘Klarälv’ is Zweeds voor ‘heldere rivier’. En daar is geen woord van gelogen.

Dankzij zijn kalme karakter is deze 460 km lange rivier de geknipte bestemming voor je eerste kanotocht in Zweden. De route trekt ook veel families, want je vindt onderweg altijd wel nog een gezellig camping plaatsje langs het water.

Het fotogenieke Dalslands Kanal

In West-Zweden glinstert de zon over het water van het Dalslands Kanal. Dit 250 km lange kanaal zag je ongetwijfeld ooit al op Instagram verschijnen. Op deze vaarroute vind je namelijk het wereldberoemde aquaduct van Håverud.

Jaarlijks vergapen honderdduizenden toeristen zich aan dit fraai staaltje ingenieurswerk uit 1868, waar een water-, land-, én spoorweg elkaar doorkruisen. Ook de rest van het Dalslandkanaal hoort bij de mooiste waterwegen van Europa.

Tussen de 32 sluizen vind je zowel beginners routes als uitdagende kajak avonturen voor de ervaren watersporter. Niet voor niets is deze 19de-eeuwse waterweg het decor voor de jaarlijkse Dalsland Kanot Maraton.

De wilde Vindelälven

Toch nog een beetje mak? Wat dacht je dan van de Vindelälven? Deze machtige rivier ontspringt in het bergmassief Vindelfjällen. In dit gebied zwerven de laatste Zweedse poolvossen en maken bruine beren, lynxen en veelvraten de dienst uit.

Als een van vier Zweedse beschermde nationale rivieren is de Vindelälven helemaal vrij van menselijke kunstgrepen zoals kanalisatie, hydraulica en dammen. De ongetemde Vindelälven grossiert dan ook in tal van wilde stroomversnellingen. Elke kanovaarder moet een keer in zijn leven de Vindelälven trotseren.

Vervoer opties voor een kanovakantie in Zweden

Je kan vanuit Nederland met de auto, bus, trein en het vliegtuig naar Zweden afreizen.

De auto is de meest flexibele optie. Zeker als je je eigen kano meeneemt. Je reistijd bedraagt ongeveer 12 tot 14 uur, afhankelijk je vertrekpunt en bestemming.

Met het vliegtuig sta je binnen 2 tot 3 uur op de Zweedse luchthaven. Maar past zo’n vervuilend vervoermiddel wel bij je avontuurlijke kanotocht in Zweden?

Verkies je een milieuvriendelijke optie? Met de rechtstreekse trein ben je ongeveer 18 uur onderweg van Amsterdam naar de Zweedse hoofdstad Stockholm.

Ook verschillende busmaatschappijen reizen naar Zweden. Vergelijk op tijd de prijzen van de buskaartjes en doe je voordeel met vroegboekkorting.

7 handige tips voor je kanotochten in Zweden

  • 1) Trek voldoende tijd uit voor je kanovakantie in Zweden. Reken zeker op 7 tot 10 dagen om onbezorgd van het landschap te genieten.
  • 2) Vergeet die dure hotels en vakantiehuizen. Je vindt altijd wel nog een vrij kampeerplaatsje langs de populaire kanoroutes. Overnachten op een camping kost je 10 tot 30 euro per nacht.
  • 3) De Zweden zijn een bijzonder volkje. Dat merk je ook aan het ‘Allemansrätten’. Volgens dit uniek recht mag iedereen zich recreëren in de natuur, inclusief wildkamperen. Maar houd het wel netjes. ‘Niet storen en niets vernielen’, luidt het Zweedse allemansrecht in een notendop.
  • 4) Opgelet! Jagen en vissen vallen niet onder het ‘Allemansrätten’. Wil je sportvissen tijdens je kanotochten in Zweden? Vraag dan je visvergunning bij de lokale instanties.
  • 5) Zweden is lid van de EU, maar maakt geen deel uit van de eurozone. De nationale munteenheid is de Zweedse kroon. Niet dat je hele zakken Zweedse kronen moet meezeulen. In Zweden betaalt haast niemand nog cash. Overal hangen bordjes met ‘kontantfri’: ‘cashless’.
  • 6) Zweden staat niet bekend om zijn goedkope horeca. De Scandinavische alcoholprijzen zijn berucht.
  • 7) Vermijd het hoogseizoen. En bedenk dat zelfs in de maanden juli en augustus het Zweedse weer je altijd kan verrassen. Zeker in het noorden komt het arctische klimaat geregeld grillig uit de hoek tijdens de lange, koude winters en korte, koele zomers.
0