dashblog logo
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4288"]

Wat moet je zeker bezichtigen bij een bezoek aan de Turkse hoofdstad Ankara?

Ankara, de hoofdstad van Turkije, werd in de Ottomaanse tijd Angora genoemd en was niets meer dan een provinciestadje. Nu symboliseert de nieuwe hoofdstad de overgang naar een moderne staat, zoals de Turken het in ieder geval zelf graag noemen. Ankara is het politieke en administratieve centrum van Turkije, met haar dure winkels, luxueuze hotels, ambassades, instituten en ministeries. Ankara heeft ook het mooiste museum van het land, met een unieke kunstverzameling uit de vroegste geschiedenis van de mensheid. Het is het rijkste en mooiste museum in haar soort. Daarnaast zijn er nog tal van andere plekken die een bezichtiging meer dan waard zijn, hieronder lees je welke dat zijn!

Het Mausoleum van de stichter van de Turkse Republiek

Het Mausoleum van de stichter van de Turkse Republiek, Kemal Atatürk, is gevestigd op een imposante plek in het zogenaamde Anittepe-district. Het werd voltooid in 1953 en is een fascinerende mengeling van klassieke- en moderne architectonische stijlen en blijft een onovertroffen prestatie in de moderne Turkse architectuur. Het aangrenzende museum toont een indrukwekkend wassen beeld van Atatürk, met daarnaast delen van zijn geschriften, brieven, voorwerpen en foto’s waarin belangrijke momenten uit zijn leven zijn vastgelegd, zoals de oprichting van de republiek.

huis ataturk

Wat je zeker moet bezichtigen bij een bezoek aan de Turkse hoofdstad Ankara: de Citadel van Ankara

De funderingen van de citadel zijn door de Galaten gelegd op een uitstulping van lava. De citadel werd later door de Romeinen afgemaakt. De Byzantijnen en Seltsjoeken op hun beurt, zorgden voor de restauraties en uitbreidingen ervan in de eeuwen daarna. Het gebied rondom en binnen de citadel wordt beschouwd als het oudste deel van Ankara. Hier vind je vele mooie voorbeelden van fijne, traditionele. Daarnaast zijn er groene zones, waar het heerlijk ontspannen is. Vele gerestaureerde traditioneel Turkse huizen in het gebied rondom de citadel, doen nu dienst als restaurants met een nationale en internationale keuken.

tempel van Augustus

Het huis van Atatürk

Dit museum staat binnen de muren van het Presidentieel Paleis in Çankaya en was het huis van Atatürk na de stichting van de republiek. Het huis is bijna helemaal gebleven zoals het was, met daarin een collectie foto’s die de belangrijkste gebeurtenissen hebben vastgelegd en waardoor je een duidelijk beeld krijgt van hoe de staat Turkije is opgericht.

Wat moet je zeker bezichtigen bij een bezoek aan de Turkse hoofdstad Ankara

De tempel van Augustus

De tempel van Augustus staat in de wijk Ulus en werd in het jaar 10 na Chr. gebouwd door de Koning van de Galaten, als eerbetoon aan Augustus. Het werd later in de tweede eeuw door de Romeinen herbouwd op de oude Acropolis van Ankara. Tegenwoordig is het belangrijk vanwege het ‘Monument Ancyranum’, het enige overgebleven ‘Politieke Testament’ van Augustus. Het is een weergave van zijn verdiensten, uitgehouwen in de muren in het Latijn en Grieks. In de 5de eeuw werd de tempel door de Byzantijnen omgevormd tot een kerk, wat het nog steeds is.

Wat bezichtigen bij een bezoek aan de Turkse hoofdstad Ankara

Romeins Badhuis

Het badhuis, gelegen aan de Çankiri Avenue in Ulus, heeft de typische kenmerken van een Romeins badhuis met een koud gedeelte, een koelgedeelte en een warm gedeelte. Ze zijn alledrie gebouwd ten tijde van keizer Caracalla (300 na Chr.) ter ere van Asclepios, god van de gezondheid. Als je nog nooit een Turks badhuis hebt bezocht is dit je kans, veel traditioneler dan dit wordt het niet!

Zuil van Julianus

De zogenaamde zuil in Ulus werd in 362 na Chr. gebouwd, waarschijnlijk ter herdenking van het bezoek van de Romeinse keizer Julianus de Afvallige. Het is 15 meter hoog en heeft een typisch bladmotief op het kapiteel. Vooral het feit dat de zuil zo oud is, maakt het een geliefd trekpleister. Ook vind je hier de Haci Bayram Moskee. Deze moskee in Ulus, gelegen naast de tempel van Augustus, werd aanvankelijk gebouwd in de vroeg 15de eeuw. Het werd vervolgens door Sinan in de 16de eeuw gerestaureerd om uiteindelijk in de 18de eeuw te worden opgesierd met tegels uit Kütahya. De moskee werd gebouwd ter ere van Haci Bayram Veli, wiens graftombe naast de moskee ligt.

een bezoek aan de Turkse hoofdstad Ankara

Het Museum van de Anatolische Beschavingen

Het oude, prachtige Museum van de Anatolische Beschavingen, gelegen nabij de vestigingspoort, huisvest een buitengewone en uniek collectie Paleolithische, Neolithische, Hattische, Frygische, Urartische en Romeinse voorwerpen. Pronkstukken zijn met name de Lydische schatten. Het museum is dagelijks geopend, maar in de wintermaanden op maandag gesloten. Een ander museum wat zeker de moeite ward is, is het Etnografisch Museum. Dit museum is gelegen aan de overzijde van het Operagebouw aan de Talat Pasja Boulevard. Er is een hele mooie collectie te zien van oude gebruiksvoorwerpen als ook voorwerpen uit Seltsjoekse en Ottomaanse moskeeën.

0